Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından çağırılan Milli Güvenlik Danışma Kurulu, milli güvenlik için riskleri, silahlı kuvvetlerin durumunu ve ülkenin savunma kabiliyetlerinin artırılması için önlemleri görüştü.

Radev şunları açıkladı: “Jeopolitikteki değişiklikler, Bulgaristan’ın yeni meydan okumalar, hibrid eylemler, siber saldırılar ve saire ile yüzleşmesine yol açıyor. Jeopolitik önemi olan çözümlenmeyen krizler, Karadeniz bölgesindeki istikrarsızlaştırma, Batı Balkanlar, uluslararası terörizm, Orta Doğu, Suriye ve Asya’daki çatışmalar, ülkemizi, bölgeyi ve bir bütün olarak Avrupa-Atlantik bölgesini riske sokmaya devam ediyor.”

Bulgaristan Ordusu modernizasyonu için projelerin yavaşlatılması ve kadro eksikliği yüzünden görevlerinin bir kısmını yerine getiriyor. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı, savunma alanında çalışanlar için net ve maksatlı bir politika gerekliliğine işaret etti. Milli Güvenlik Danışma Kurulu’nun yürütme ve yasama organlarına yönelik önerileri arasında 2024 yılına kadar savunma için harcamaların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 2’sine kadar artırılması amacıyla Ekim 2018’e kadar 2019-2021 orta vadeli bütçe tahminin güncellenmesi önerisi yer aldı.

Radev, kurumları silahlı kuvvetlerin durumuna ve Bulgaristan vatandaşlarının güvenliğine sorumlu yaklaşmaları çağrısında bulundu.

 

BNR

Reklamlar