Meclis Genel Kurulunda üç günden fazla süren görüşmelerin ardından ikinci okumada 2019 Yılı Bulgaristan Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı kabul edildi.

Maliye Bakanı Vladislav Goranov, tasarının kabulünden sonra yaptığı konuşmada,” Toplumumuz gelecek yıl daha başarılı ve daha zengin olacak. Bütçenin yerine getirilebileceği konusunda iyimserim” diye kaydetti. Bakan, bu yılki bütçe görüşmelerinde önümüzdeki yıl ne tür politikaların yürütülmesi gerektiği konusunun tartışıldığı için muhalefet partilerine teşekkür etti.

2019 Yılı Bulgaristan Merkezi Yönetim Bütçe gelirlerinin 25,6 milyar leva olması planlanmakta ve 23,1 milyar levanın vergilerden elde edilmesi beklenmektedir. Vergi gelirlerinin en büyük payını 10,8 milyar leva ile katma değer vergisi (KDV) oluşturacak. Özel tüketim vergisi tahsilatının 5,3 milyar leva olması öngörülüyor.

Bütçe gelirlerinin 13,3 milyar leva olması planlanmakta, onların çoğu 5,1 milyar leva işçi maaşı için yapılacak. Felaketleri önlemek ve verdiği hasarları ortadan kaldırmak için 80 milyon leva öngörülüyor. Belediyelere toplam 3,7 milyar leva aktarılacak. Gelecek yıl Bulgaristan, Avrupa Birliği (AB) bütçesine neredeyse 1,3 milyar leva katkı payı yapacak.

Bütçe açığı hedefi gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,5’i

Bütçe 2019’un öncelikleri sosyal politika, eğitim, savunma ve gelir politikasıdır. Sosyal politika alanında faaliyetler için tahmin döneminin her yılı için 40,4 milyon leva (2018 için ayrılan kaynaklardan %50 daha fazla) sağlanmıştır.

Bütçede önümüzdeki yıllarda asgari işçi ücretinin 1 Ocak 2019 itibariyle 510 levadan 560’a, 1 Ocak 2020 itibariyle 610’a ve 1 Ocak 2021 itibariyle 650 levaya yükseltilmesi öngörülüyor. Bütçe, 2019 yılından itibaren kamu sektörü çalışanlarının maaşlarının ve sosyal güvenlik prim tutarlarının %10 artırılmasını öngörmektedir. Bu, kamu çalışanlarının taban aylığı tutarının aldıkları pozisyon ve performans değerlendirmelerine dayanarak arttırmak için bir fırsat sağlayacaktır.

2019 yılı için pedagojik personelin maaşlarındaki artış ortalama %20 olacaktır, 2021’de hedef ise 2017 yılına göre iki kat daha yüksek olmasıdır.

1 Temmuz’dan itibaren azami emekli maaşı 1200 leva, asgari emekli maaşı 219,43 leva

Meclisin ikinci okumada devlet sosyal güvenlik sisteminin 2019 bütçe tasarısını kabul etmesi sonucunda 1 Temmuz’dan itibaren azami emekli maaşı 1200 leva olacak. O zamana kadar azami emekli maaşının tutarı şimdiki gibi 910 leva olmaya devam edecek.

Asgari emekli maaşı 1 Temmuz’dan itibaren 219,43 leva olacak ve o zamana kadar şimdiki 207,60 leva tutarında olmaya devam edecek. Sigorta primlerini kendi ödeyen kişiler için prime esas kazanç alt sınırı 560 leva, üst sınırı ise 3000 leva olacak. Emekli Maaşları Fonu’nda bütçe açığının 3,7 milyar leva olması bekleniyor.

Ulusal Sağlık Sigorta Kasası bütçesinde yapılan değişiklikler sonucunda sağlık alanındaki kanunlarda ciddi değişikler kabul ederek, iktidardakiler sağlık alanında önemli değişiklikler yaptılar.

Kanunlarda değişiklikler

Bütçe kanununda yapılan değişiklikler, başka kanunlarda da değişiklere yol açtı. Kamu Denetçisinin Ulusal Koruma Servisi’ne (NSO) ait bir otomobil kullanma hakkı kaldırıldı. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) tarafından halihazırda Kamu Denetçiliği görevinde bulunan Maya Manolova’nın gelecek yıl sonbaharda yapılacak yerel seçimlerde Belediye Başkanı seçilebileceği ima edildi.

Başbakan Boyko Borisov’un partilere devlet bütçesinden verilen mali destek miktarının azaltılmasını önereceğine dair söz vermesine rağmen Meclis, partilerin aldığı her bir oy için 11 leva miktarında ödeme yapılmasını onayladı.

Meclis çoğunluğu, Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü’nün 1 Ocak 2019’dan itibaren Bulgaristan Bilimler Akademisi’nden (BAN) ayrılmasını onayladı.

Devlet Memurları Yasası’ndaki değişiklikler, emeklilerin kamu kurumlarında çalışmasını yasaklamaktadır. Bunun sonucunda gelecek yıl İçişleri Bakanlığı’nda görevli toplam 250 kişi işten ayrılacak. Savunma Bakanlığı’nda da benzer bir durum söz konusudur. Tedbir, özellikle emekli olunca kamu kurumlarında çalışmaya başlayan güvenlik birimlerinde çalışanlara yöneliktir. Kamu kurumlarında çalışan tüm emeklilerin sayısı 1 600’ün üzerindedir. Değişiklikler, iş sözleşmeleri kapsamında çalışan emeklileri kapsamayacaktır.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar