Editör: T. Obretenova
Bulgaristan’ın demografik gelişmesinde ilk kez köy nüfusu 2 milyon kişinin altına düştü. 2012’nin sonunda kentlerde toplam nüfusumuzun % 73’ünü oluşturan 5.3 milyon kişi, köylerde ise nüfusun % 27’sini teşkil eden 1.9 kişi oturuyordu. Bu veriler Milli İstatistik Enstitüsü’nün Bulgaristan’daki demografik eğilimleri gösteren araştırmasından alınmıştır.
Bulgar köylerinin ıssızlaştırılmasının birkaç sebebi var ancak en önemlisi işsizliktir. Geçen yıl Bulgar köylerindeki işsiz sayısı 125 bin olup işsizlik % 16 oranındaydı.AB çerçevesindeki işsizlik göstergeleriyle kıyaslama yaptığımızda bizdeki köy işsizliğinin en yüksek olanlarından olduğu anlaşılıyor.Eurostat’ın verilerine göre İspanya’da % 17 oranında olmak üzere Avrupa Birliği kırsal bölgelerinde en yüksek işsizlik oranı kaydedilmiştir. Estonya, İrlanda, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Slovakya ve Macaristan’ın kırsal bölgelerinde de iki haneli işsizlik rakamları var.
2012’de Avrupa Birliği’nde bundan önceki on yıla oranla kırsal çalışmalarla meşgul insanların sayısı dörtte bir azalmıştır. En büyük azalma Slovakya’da eksi % 59 ve Estonya’da- eksi % 56’dır.Bulgaristan, Letonya, Romanya, Çekya, Macaristan, Yunanistan, İsveç ve Danimarka’da da tarım çalışmalarıyla uğraşan insanlar % 30 oranında azalmıştır. Son 10 yılda Avrupa Birliği çerçevesinde yalnız Malta -% 14 ve İrlanda- % 5 oranında diye, kırsal sektörlerinde artış kaydeden ülkelerdir.

Reklamlar