Bulgaristan Meclisi, ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) tarafından Boyko Borisov hükümetine ikinci kez sunulan karşı gensoru önergesini reddetti.

Yapılan oylamada 104 milletvekili kabul oyu kullanırken 131’i ret oyu kullandı. Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva, gensoru önergesinin reddedildiğini duyurdu. Hükümet aleyhine oy kullananlar BSP ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Meclis grupları oldu.

Hükümeti düşürmek için 121 güvensizlik oyu gerekiyor.

Solcu milletvekili Anton Kutev, Başbakan Boyko Borisov’un Meclise gelmesini istedi. Kutev,”Bu normal bir şey değil, çünkü bazı bakanların yerine Meclise yardımcıları geldi” dedi. Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva, bu isteği Başbakan’a iletme sözü verdi.

Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov,”Popülizm, ulusal güvenlik için en büyük tehdittir” diye kaydetti. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı raporuna göre güvenlik bakımından ülkemizin ikinci grup ülkeler arasında yer aldığını belirten Tsvetanov, sosyalistlerin tam da güvenlik alanında başarısız politika izlediği gerekçesiyle hükümeti düşürmeye çalışmasını komik buluyor. Tsvetanov, “BSP, mevcut iktidarın alternatifi olamaz” dedi.

Gensoru önergesi, güvenlik alanında başarısız politika gerekçesiyle verildi. Sosyalistlerin argümanları arasında ev ortamında işlenen suçlar, İçişleri Bakanlığı’nın (MVR) durumu, Bulgar ordusunda silahların durumu yer aldı. Gensoru önergesi, Filibe kentinde askeri bir helikopterin düşmesi sonucunda iki pilotun hayatını kaybettiği, üçüncüsünün ise ağır yaralandığı kazadan sonra 20 Haziran’da Meclis Başkanlığına sunuldu.

BSP, peşin olarak başka Meclis gruplarından destek talep etmeyeceğini duyurmuştu. HÖH partisi, prensibe dayalı destek vereceğini, İrade partisi ise nedenleri ve argümanları dinledikten sonra karar vereceğini duyurmuştu.

Salı günü yapılan olağanüstü Meclis toplantısında Boyko Borisov’un başkanlığındaki üçüncü hükümete karşı ikinci gensoru önergesi tartışmaları tam bir buçuk saat sürdü. Söz almak isteyen milletvekili olmayınca Meclis, gensoru tartışması konusunda en kısa süre ile rekor elde etti.

Gensoru tartışmaları sırasında HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı konuşma yaptı, İrade Partisi milletvekilleri ise toplantıya katılmadılar, çünkü Varna sokaklarında asfalt yama çalışmaları yapmakla meşguldüler. Dün İrade Partisi Genel Başkanı Veselin Mareşki, BSP’nin gensoru önergesinin gerekçelerinin komik olduğunu söyledi.

Daha sonra basına yapılan açıklamada BSP milletvekilleri, GERB Meclis Grubu’nun hükümeti ve Başbakan Boyko Borisov’u gerektiği gibi savunmadığını söylediler. GERB milletvekilleri ise ülkede suç olaylarının azaldığını gösteren veriler sundular.

BSP, ilk gensoru önergesini 5 ay önce hükümetin yolsuzlukla mücadele politikasında başarısız olduğu gerekçesiyle verdi. O zaman HÖH Meclis Grubu, ilk önce destekleyeceğini açıklamasına rağmen daha sonra Meclise sunulurken önergeyi imzalamadı.

O zaman da Başbakan Boyko Borisov, şimdiki önergede olduğu gibi ne tartışmalar, ne de oylamalar sırasında Meclis Genel Kurulunda hazır bulunmadı.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar