Bulgaristan güvenlik güçlerinin Mayıs ayında çökerttiği bir organize suç örgütünden 200,000 Bitcoin’den fazla para ele geçirilmişti. El konulan Bitcoin’lerin toplam değeri günümüzdeki fiyata göre 3 milyar $’dan fazla!

19 Mayıs 2017’de Güneydoğu Avrupa Güvenlik Güçleri Merkezi’nin (SELEC) yaptığı bir açıklamada, Bulgaristan da dahil olmak üzere bölgedeki 12 ülkede yürütülen bir organize suç örgütü olduğu ortaya çıkmıştı. Açıklamada aynı zamanda tam 213,519 adet Bitcoin’e el konulduğu da belirtilmişti. Yapılan operasyonun ardından 23 Bulgaristan vatandaşı tutuklanmıştı. Büyük çapta dolandırıcılıkla suçlanan tutukluların sahibi olduğu Bitcoin’lere de el konulmuştu.

Bu haberi yazdığımız sırada Coinmarketcap’deki Bitcoin fiyat endeksine göre 213,519 Bitcoin’in şimdiki değeri 3.5 milyar $ gibi devasa bir sayıya tekabül ediyor.

Operasyondan sonra yetkililer tarafından yapılan açıklamada suçluların Bitcoin’i tercih etmesinin nedeni söylenmişti:

“Suçu işleyen kişiler Bitcoin’i bir para biriktirme ve saklama yolu olarak tercih etmiş. Bunun nedeni de Bitcoin işlemlerinin takip edilmesinin oldukça zor olması.”

Aynı zamanda suçlular Bulgaristan gümrük kontrol bilgisayarlarına yüklemek için tasarlanan bir virüs de geliştirmiş. Bu virüs örgütün ülkeye soktuğu mallardan hiçbir şekilde vergi alınmamasını sağlamış. Virüsün bilgisayarlara yüklenme yöntemi ise oldukça ilginç. Basın açıklamasına göre rüşvet verilen gümrük yetkilileri virüsü hükümetin bilgisayarlarına yüklemede yardımcı olmuş.

Virüsün suçlular için sistemde sağladığı açık sayesinde bu kişiler 10 milyon Bulgar Levası kadar bir gümrük vergisi ödemekten kaçınmış. 10 milyon BGN, yaklaşık 6 milyon $ ve 23 milyon ₺ gibi bir miktara denk geliyor.

Bulgar hükümetinin el konulan Bitcoin’lerle ne yaptığıysa kimse tarafından bilinmeyen bir sır olarak kalmış durumda. Yerel haber ajansı Bivol.bg’nin 28 Kasım’da yaptığı bir habere göre hükümet yetkilileri devam eden soruşturmayı neden göstererek herhangi bir detay yayınlamaktan kaçınmış.

Bu arada 19 Mayıs’ta örgütün para birikimine el konulduğunda Bitcoin’in fiyatı sadece 2354$’dı. Yapılan açıklamada el konulan paranın 500 milyon $ değerinde olduğu söylenmişti, bu da şimdiki değerin sadece %15’i ediyor.

 

Coindesk

Reklamlar