Devlet, eski Kral Simeon Sakskoburgotski ve ailesinden “saraya gelen ziyaretçilerden ücret alındığı” gerekçesiyle 450 bin avro tazminat talep etti.
simeon-sakskoburgotski
Bulgaristan’ın 2001-2005 döneminde başbakanlığını yapan, ülkenin eski kralı Simeon Sakskoburgotski ile ailesinden Tzarska Bistritza Sarayı için tazminat talebinde bulunuldu.

Sofya İl Mahkemesi, Sakskoburgotski ailesinin, Sofya’ya 60 kilometre mesafedeki Borovetz dağı tatil merkezinde bulunan Tzarska Bistritza Sarayı’na yapılan ziyaretleri için aldığı giriş ücreti ve çevrede kestirdiği ağaçlardan elde ettiği kazancının hesaplanması kararını aldı.

Görülen davada Tzarska Bistritza Sarayı üzerinde hak iddia eden Sakskoburgotski’nin avukatları, mülk arazisinin asla devlete ait olmadığını öne sürerek, sarayın üzerinde bulunan 12 dekarlık alanın da kraliyet mülküne dahil olduğu savunuldu.

Bilirkişi raporuna göre Sakskoburgotski ailesi, Tzarska Bistritza Sarayı’nın 2003 -2011 dönemindeki işletmesinden, devlete ait olması gereken yaklaşık 900 bin leva (450 bin avro) para kazanmış bulunuyor.

Geçmişte Sakskoburgotski ailesine iade edilen çeşitli mülklerin yeniden devletleştirilmesine ilişkin davalar 2 yıldır sürüyor. Geçtiğimiz hafta Yüksek Temyiz Mahkemesi, ailenin üzerine el koyduğu Kriçim Sarayı’nı devlete geri vermişti. Sakskoburgotski’nin Vrana, Sitnyakovo ve Sarıgöl sarayları ile ilgili davalar hala devam ediyor.

Sakskoburgotski ve ailesi 1946 yılında Bulgaristan’daki komünist rejiminin kararıyla sınırdışı edilmişti.

Yaklaşık 50 yıl sürgünde yaşayan eski Kral, 1996 yılında ilk kez Bulgaristan’a geri dönmüş, ardından kendi adına kurduğu bir siyasi partisi ile genel seçimleri kazanarak 2001 ile 2005 yılları arasında ülkenin 48. başbakanı olmuştu. Sakskoburgotski’nin başbakanlık döneminde çok sayıda kraliyet mülkünü devletten geri almıştı.

AA

Reklamlar