bg cumhur

Bulgaristan Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev‘in veto ettiği seçim yasasını yeniden kabul etti. Türkiye başta olmak üzere, yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşı seçmenlerin haklarını sınırlandıran yasa ile ilgili oylamaya çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi milletvekilleri de katıldı.

Oylamaya katılan 165 milletvekilliğinden 135’i kabul, 27’si ise ret oyu kullandı. 3 milletvekili de çekimser kaldı.
Başbakan Boyko Borisov’un 3 partili hükumetine dışarıdan kilit destek veren ırkçı ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephe (PF) koalisyonunun telkini ile yapılan seçim yasası değişikliklerine göre, oy kullanımı yurt içinde zorunlu, yurt dışında ise isteğe bağlı olarak belirlendi.

Buna göre, arka arkaya iki seçimde oy kullanmayan vatandaşların isimleri seçmen listelerinden silinecek ve oy kullanma yerlerinin Bulgaristan‘ın sadece diplomatik temsilciliklerinde, nüfusu 1 milyonu aşan şehirlerde ise en az 100 seçmenin yazılı talebi ile açılmasına izin verilecek.

Ülkede 2013 yılında yapılan son genel seçimde Türkiye‘deki 136 seçim sandığında oy kullanılmıştı.

PF Eş Başkanı Krasimir Karakaçanov da Türkiye‘den sözde “kontrolsüz” gelen oyların önüne engel konulmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev‘in yasayı onayladıktan sonra, HÖH Partisi’nin yasa değişikliğini Anayasa Mahkemesine götürmesi bekleniyor.

Reklamlar