Dün akşam Sofya’daki Banya Başı Camisi’nden namazdan dönen Metin T’ının dazlaklar tarafından saldırıya uğramasının ardından bir açıklama yapan Bulgaristan Başmüftülüğü, olayı kınadı.
bulgaristanda-irkci-saldiriBaşmüftülüğün basın merkezinden yapılan açıklamada, dini ve etnik aidiyeti ne olursa olsun insan hayatına karşı yönelen şiddetin kabul edilir yanı olmadığı belirtilerek, siyasilerin bir kısmının nefret dili ve hasım çağrıları yaparak insan hayatının dokunulmazlığının çiğnenmesinden endişeli oldukları ifade edildi.
Açıklamada, Metin’e yönelik şiddetin kınandığı kaydedilerek, saldırının ülkedeki aşırı milliyetçi oluşumların birlikte hareket etme çağrılarının bir neticesi olduğu vurgulandı.
„Olay, Bulgar toplumunun hoşgörü anlayışını ciddi şekilde zedeliyor ve  etnik ve dini temele dayalı çatışmaların çıkmasına koşullar hazırlıyor” denilerek, insanların dini ve etnik kökeni nedeniyle takip edilmesini şiddetle kınandığın altı çizildi.
Başmüftülüğün açıklamasında, adli makamların yabancı düşmanlığı ve nefret suçları konusunda acil önlemler alması istendi.
Ülkedeki Müslümanlara da seslenen Başmüftülük, şiddete ve hoşgörüsüzlüğe karşılık vermemeleri konusunda çağrıda bulundu.
Başkent Sofya’da, Pirotska Sokağı’nda, dün gece Türk ismi Metin T.,  Bulgar ismi ise Georgi Dimitrov olan 28 yaşındaki Bulgar vatandaşı beş kişinin saldırısına uğramıştı.  Görgü tanıkları Metin T.’nın dazlak görünümlü beş kişi tarafından yere düşürdükten sonra başını tekmelediklerini kaydetmişti.
-Saldırganlardan üçü tutuklandı –
Bu arada İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Svetlozar Lazarov, dün akşam Metin’e saldıran beş kişiden birinin bu sabah yakalandığını belirtti. Saldırganın dazlak gruplardan birine ait olduklarını kaydeden Lazarov, Askeri Tıp Akademisi’nde tedavi altına alınan Metin’în hayatı için doktorların mücadele ettiklerini vurguladı. Saldırganlardan ikisi olayın hemen ardından dün akşam gözaltına alınmıştı.
Reklamlar