Bugün Başbakan Plamen Oreşarski ve Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev yayınladıkları ortak bildiriyle ülkemize savaştan kaçarak gelen Suriyeli sığınmacılara karşı Bulgaristan’ın insan hayatı ve haklarının en üstün değerler olduğu evrensel değerlerin adına sorumlu davranmak zorunda olduğu kaydediliyor. bulgaristan-bayrak-haritaBildiri’de “Mülteci ve sığınma arayan insanlarla ilgili konu politize edilmemelidir. Her ülkenin yasadışı göç ile başa çıkmak için kendi mekanizmaları vardır, fakat mültecilere özel bir yaklaşım gerekir ve onların uluslararası yasal korumaya tabi olmaları da tesadüf değil.

Korku ve nefret aşılanmasının, toplumda farklı etnik grupların karşı karşıya getirilmesi çok tehlikeli ve hiçbir şekilde hoşgörü ile karşılanmamalıdır. Sığınmacılara maddi ve mali destek sağlanmasının speküle edilmemesi gerek. Çünkü o Bulgaristan vatandaşlarına yapılan sosyal ödemeleri etkileyemeyecek, iş yerleri ve anne babalarımızın emekli aylıklarına da yansımayacaktır” deniliyor.

Bildirinin devamında, “Yabancı düşmanlığı ve sahte milliyetçilik uzun vadede ülkenin Avrupa imajı ve itibarına ciddi bir darbe indirebilir. Çünkü onlar toplumu içinden çıkılmaz hale sürüklüyor.

Son günlerde nefret aşılama ve mültecilerin sınır dışı edilmesi çağrıları ile birlikte endişe verici olaylara, suç eylemleri olan saldırılara tanık olduk. Ötekine karşı nefret ve tahammülsüzlük dayatılması ve insanların birbirlerine karşı getirilmesi, etnik barışla oynanması kesinlikle kınanması gereken son derece tehlikeli ve kabul edilemez eylemlerdir” diye uyarıda bulunuluyor.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı bildirinin sonunda, “Tüm vatandaşların, siyasetçi ve kurumların çabalarının gelecekte bu tür olayların engellenmesi, gerilimin düşürülmesi ve toplumda nefret ve ayırma aşılanmasının durdurulmasına yönelik olmalıdır. Bu durumda kamu otoritelerinin gerekli tepkiyi vermesi önemlidir.

Ülkemize sığınan kaçakların acısına karşı herkesin dayanışma ve duyarlılık göstermesi çağrısında bulunuyoruz. Hepimiz insanlığımızı ve medeni tutumu seçtiğimizi gösterelim” diye sesleniyorlar.

Reklamlar