Ekonomi Bakanlığından verilen bilgiye göre Bakan Yardımcısı Aleksandir Manolev ile Almanya Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Devlet Sekreteri Oliver Witke arasında Berlin’de gerçekleştirilen görüşmede Bulgaristan’ın Almanya’ya ayda ortalama 300 milyon avro değerinde mal ihraç ettiği açıklandı.

Son birkaç yıldır ikili ticaretin istatistikleri, ekonomik ilişkilerin tarihindeki rekorları kırdı.

Toplantıda iki ülke, yakıt düzenleme, kayıt ve kontrol politikaları ve önlemleri alanında deneyim alışverişinde bulunma konusunda anlaştı.

Manolev,”Alman şirketleri ülkemizde kendilerini iyi hissetmekte ve yatırımlarını genişletmektedir” diye belirtti. Bakan Yardımcısı, ayrıca Bulgaristan-Alman Ticaret Odası’nın verilerine atıfta bulunarak, Bulgaristan’daki faaliyet gösteren Alman şirketlerinin yaklaşık % 90’ının, bu kararı tekrar almak zorunda kalmaları halinde Bulgaristan’a yine yatırım yapacaklarını kaydetti.

Manolev,”Bulgaristan’ın sunabileceği iş fırsatları tanıtmak için daha federal düzeyde ve eyaletlerde daha fazla etkinliklere katılma fırsatımızın olması bizim için çok önemli” diye ekledi.

Almanya Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Devlet Sekreteri,” Bulgaristan’ın elde ettiği ekonomik sonuçlardan çok etkilendik ve daha fazla Alman yatırımcı çekmek için size destek olmaya hazırız” diye vurguladı.

Görüşmede ayrıca personel eğitimi ve Bulgaristan’daki ikili eğitimin uygulanması konusunda işbirliği ve deneyim alışverişinin derinleştirilmesi konusuna da değinildi. Alman tarafı, ülkemizde bu alanda bir konsept geliştirilmesine katılmaları için birkaç uzmanın uzun süreli olarak görevlendirilmesi olasılığının araştırılacağına dair taahhüt aldı.

Almanya, Bulgaristan için giderek daha önemli bir ekonomik ortak haline geliyor. 2017 yılında ihracatımız 3,5 milyar avroyu aştı ve ithalat yaklaşık 3,7 milyar avro oldu. 2018 yılının ilk 6 ayına ait istatistikler, daha da olumlu- ihracat % 20, ithalat ise % 12 arttı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Manolev, bölgedeki en önemli ve prestijli etkinliklerden biri olan Doğu Almanya Ekonomik Forumu’na katılmak üzere Almanya’yı ziyaret etti. Bu forum, Doğu Almanya’nın en önemli şirketleri için bir buluşma yeri ve forum sırasında Bulgaristan, yatırım için cazip bir hedef olarak tanıtılacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar