İçişleri Bakanı Valentin Radev ve Avrupa Birliği (AB) Komisyon Üyesi Dimitris Avramopoulos, dün AB Konseyi’ne Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katılımını onaylaması çağrısında bulundular. Radev ve Avramopoulos, Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi oturumunda konuştular.

Bakan Radev,” Bu uzun zamandır çözüm bekleyen bir meseledir, başka ülkelerin Schengen’e üyeliğinin bu şekilde ertelenmesi şimdiye kadar görülmemiş bir olay. Kısa sürede adil bir çözüm bulunması için çağrı yapıyorum” diye kaydetti. Sığınmacı baskısının Schengen’i büyük bir baskı altına aldığını belirten Radev’in ifadelerine göre şüphe yok ki Schengen uygulamasının yeniden başlaması gerekiyor. Bakan, “Bugün Avrupa’yı Schengen olmadan hayal etmek zordur, AB Konseyi Bulgaristan Başkanlığının bir çözüm elde etmek için tüm enerjisini ve kaynaklarını harcayacaktır” diye kaydetti.

İnsan hareketinin yıllar geçtikçe daha da artacağını ve bu sürecin yönetilmesi gerektiğini belirten Avramopoulos, şimdiki gençlerin zamanında tartışmalara, çatışmalara ve savaşlara neden olan sınırların kaldırılmasına izin verdiklerini belirtti. AB İçişleri Komiseri, Schengen meselesinin iç politika ile ilgili görüşmelerde yer almaması çağrısında bulundu.

Avramopoulos, AB, ABD ve Kanada’nın sahip olduğu gibi sınır denetimlerine sahip olmak istiyorsa, AB bütçesinin yüzde 14’ünü buna yatırım yapması gerektiğini vurguladı. AB Komisyon Üyesi, Avrupa Komisyonu tarafından AB içinde ulusal sınır polislerinin faaliyetlerine ilişkin tekdüze kurallar getirilmesi yönünde bir öneri sunulacağını da sözlerine ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar