Bulgaristan Türklerinin dramını beyaz perdeye aktaran “Kaçış-1950″ filminin çekimlerinde sona gelindi.
Taş Film tarafından Bursa ve Balıkesir’de çekilen Kaçış-1950 filmi, 1950 ile 1970 yılları arasında Bulgaristan’da komünist idarenin zulmünden kaçıp Türkiye’ye sığınan Türklerin dramını anlatıyor. Filmin senaryosu, Zülkef Yeşilbahçe’nin “Ata Topraklarından Ana Vatana Anılar” isimli kitabından uyarlanarak hazırlandı. Yaklaşık 70 ekibin 8 ay boyunca aralıksız çalıştığı filmde Atilla Saral, İlker Gürsoy, Zeynep Gülmez, Hüseyin Elmapınar, Mehmet Vanlıoğlu, Onur Bayraktar, Ali Özkan Dinkçi, Efe Karpuz ve eski AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu’nun yanı sıra pek çok isim yer aldı. Ocak ayında sinemada olması beklenen filmin gösterime girmesi soydaşlar tarafından dört gözle bekleniyor.
Daha önce tiyatroda oyunculuk yaptığını ifade eden Faruk Anbarcıoğlu, beyaz perdede ise ilk defa seyirci karşısına çıkacağını söyledi. Filmde başrol oynayan Mustafa’nın yaşlanmış halini oynayacak olan Anbarcıoğlu, çekimler için kamera karşısına geçti. Bursa Dağ-Der Kültür Merkezi’nde yapılan çekimler yaklaşık 4 saat sürdü.
Filmin konusu hakkında bilgi veren Anbarcıoğlu, “1911 yılından itibaren Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki hakimiyeti azalınca gerek Bulgaristan, gerekse Yunanistan’daki kardeşlerimize çok ağır zulümler oldu. Bu zulümler neticesinde mübadeleler ve kaçışlar yaşandı. Oradaki soydaşlarımızın hayatı adeta azaba döndü. Bulgaristan’dan kaçan kardeşlerimizin hayatları tam bir drama dönüştü. 1950 yılından sonraki kaçışlarda da bu tür hadiseler yaşandı” dedi.
Kendi oynayacağı rol hakkında da bilgi veren Anbarcıoğlu, “Ben, zor şartlarda Türkiye’ye gelmeye çalışan Mustafa’nın yaşlanmış halini canlandırıyorum. Filmin senaryosunda Zülkef Yeşilbahçe arkadaşımızın eserinden yararlanıldı. Buradaki soydaşlarımızın çektiği zulümleri canlandıralım istedik” diye konuştu.
Filmin 1950-70 yılları arasında Bulgaristan’dan Türkiye’ye kaçış hikayesini anlatığını açıklayan film yapımcısı İhsan Taş, “7-8 aydır çalışıyoruz. 60-70 kişilik bir ekiple çekimlerimizi Bursa ve Balıkesir’de yaptık. Taş Film olarak bu bizim ilk projemiz. Filmde gerçek hikayeden yola çıktık. Bundan sonra da bir komedi projemiz var” şeklinde konuştu.

Reklamlar