Bulgaristan’ın duayen gazetecilerinden Stefan Tsonev, Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında hazırladığı belgeseli Varna Radyosu’nda tanıttı. 20 dakikalık belgeselde bir düşünür ve diyalog öncüsü olarak Gülen’in fikirleri, dünyanın dört bir yanındaki Türk okulları ve izledikleri eğitim felsefesi anlatılıyor.
fetullah-gulenCihan Haber Ajansı’na konuşan Stefan Tsonev, bu belgeselin Gülen hakkında hazırladığı dördüncü film olduğunu belirtti. Gülen hakkındaki ‘İlim Yolunda’ adlı ilk belgeseli, kendisiyle röportaj yaptığı 1996’da yayınladığını belirten Tsonev; bu mülakatın, üzerinde derin tesir bıraktığını dile getirdi. Tsonev, “Daha sonra eserleri ve fikirlerini araştırdım. Tüm dünyada tanınan bu zatın Bulgaristan’da fazla bilinmediği kanısına vardım. Bu yüzden eğitim gönüllülerinin açtığı okulları anlatan iki belgesel daha hazırladım.” dedi.
Bulgar gazeteci, Gülen Hocaefendi hakkında şu ifadeleri kullandı: “Kendisi hakkında film yapma onuruna ulaştığım için büyük bir memnuniyet duyduğumu söylemek isterim. Gülen’in farklı insanlar arasındaki diyalogda önemli bir rol üstlendiğini ifade etmeyi borç bilirim. Gülen, kendi dalında bence ihtilal seviyesinde bir icraat yapıyor. Tabi bu ihtilal kavgayla değil fikirlerle yapılan bir değişimdir.”
Yeni filminde Gülen’in şahsiyetini genel olarak anlatan Tsonev, onun ülkeler ve milletler arasında köprü vazifesi gören okulları teşvik ettiğine dikkat çekiyor. Belgeselde yabancı düşünürlerin Gülen hakkındaki görüşlerine de yer veriliyor; Gülen’in Papa 2. Jean Paul ve diğer dini önderlerle yaptığı görüşmeler ve 11 Eylül saldırılarından sonra terörü açıkça kınamasına da vurgu yapılıyor.
Cihan Haber Ajansı
Reklamlar