Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksandir Manolev ile Özbekistan Cumhuriyeti Başbakanlık Milletlerarası İlişkiler ve Yabancı Ülkelerle Dostluk İlişkileri Komitesi Başkan Yardımcısı Kamoliddin İşanhociev ve Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Danışmanı Şokir Juraev arasında bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda yüksek teknolojili atık yağ işleme tesisi, parfümeri ve kozmetik ürünleri üretimi yapan bir tesis ve bir triko tekstil firmasının Özbekistan’daki başarılı Bulgar şirketlerinin bir parçası olduğu anlaşıldı.

Toplantı sırasında Bulgaristan ve Bulgar mallarının Özbekistan pazarında iyi bilindiği ve ihracatta büyüme potansiyelinin yüksek olduğu netleşti. Karşılıklı çıkar olan sektörler olarak ticaret, turizm, inşaat ve yatırımlar tartışıldı.

Manolev ve İşanhociev, işbirliğini derinleştirmek için somut adımlar atmak üzere Bulgaristan-Özbekistan Hükümetlerarası Ekonomik, Bilim ve Teknik İşbirliği Komisyonu’nun oturum düzenlenmesine yönelik çalışılması konusunda anlaştı.

Manolev, “Bulgaristan yabancı yatırımcılar için çok cazip koşullar sunabilir” diye belirtti ve konukları Yatırım Teşvik Yasası kapsamındaki teşvik tedbirleri ve ülkenin vergi politikası hakkında bilgilendirdi. Manolev, “Şirketlerimizin önemli bir kapasitesi var ve Özbekistan’da altyapı projelerinin uygulanmasında değerli bir ortak olabilir” diye belirtti. Ayrıca özel sektör temsilcileri arasındaki ilişkileri güçlendirmek için ikili bir iş forumu düzenleme olanaklarını araştırmayı da önerdi.

Kamoliddin İşanhociev, iki ülkenin hizmet sektöründe personel değişimi konusunda ortaklık yapabileceğini vurguladı.

Özbekistan’da faaliyet gösteren Bulgar şirketleri arasında “Uz-Prista” bulunuyor. Bu şirket, Bulgar şirketi “Prista Oil Holding” ve devlete ait “Uznefteprodukt” ve “Uzbekneftegaz” şirketlerine bağlı bir ortak kuruluştur ve geniş bir yelpazede kaliteli teknik yağlar ve soğutma sıvıları üretimi yapan ülkedeki tek üreticidir. Bir başka örnek ise Orta Asya ülkelerine ihraç edilen parfümeri ve kozmetik ürünleri üretimi yapan karma bir Bulgar-Özbek kuruluşu olan “Kombi-Vostoka” firmasıdır. Bulgaristan’ın pay sahibi olduğu başka bir şirket, tiriko ürünleri üretimi yapan “Bultex Eurostar”dır. Fabrikada yaklaşık 500 kişi çalışmakta ve kayıtlı Bulgar ve Avrupa markaları altında ağırlıklı olarak çocuk kıyafetleri üretilmektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar