Tarih: 27 Mart 2017

BULGARİSTAN SİYASETÇİLERİNE,  SİYASİ PARTİLERİNE ve

Yeni Seçilen Bulgar Parlamentosu Üyelerine

Açık Mektup.

Слави Трифонов ile ilgili görsel sonucu(Slavi Trifonov)

Bulgaristan’ın en ünlü sanatçısı ve Referandumu düzenleyen Slavi TRİVONOV

44.Halk Meclisi için erken parlamenter seçimlerin yapılmasından sonra, Slavi Trifonov, ülkemizde olup bitenle ilgili görüşlerini tüm siyaset adamlarına ve siyasi partilere gönderdiği açık mektupta ifade etti.

Slavi Trifonov’a göre, 27 Mart 2017 günü Bulgaristan’da yapılan erken meclis seçimleri tamamen anlamsızdır. Bu seçimler, “hiç kimse tarafından sevilmeyen” eski meclisi yeniden üretti.

Bulgaristan’da bugünkü seçim sisteminin halka verebileceği hiçbir şey olmadığına… Yapabileceği tek şeyin ayni kişileri meclise yeniden toplam olduğuna… Aynı anlamsız siyasi bileşimi yeniden ürettiğine kesin kanıt elde etmiş olduk, diye yazan Slavi Trifonov, şöyle devam ediyor:

Geçen yılın güzünde yapılan Ulusal Referandumla ilgili siyasetçiler bilinçli olarak “kulaklarını tıkadılar.”

Bu noktadan hareket ederek Ulusal halk oylamasını örgütleyen Ulusal Komite Başkanı Trifonov, yeni meclisin biricik ödevi ve yükümlülüğü halk oylaması sonuçlarında ifade bulan – iki turlu majoriter seçim sistemine geçme, partilere yapılan oy başı karşılıksız yardımların 1 (bir) levaya indirilme ve seçimlerde ve halk oylamalarınya zorunlu oy kullanma gibi

üç temel halk iradesi istemine kesin uymaktır, diyor.

Parlamenter seçimlerle ilgili olarak ise Slavi Trifonov, halk meclisinin göreve çağrılmasından sonraki ilk iki hafta içinde, referandumdan kaynaklanan halk kararlarının onaylanması uğrunda somut çalışmalara başlamasını sağlık veriyor. “Eğer siz bu konuda önümüzdeki iki hafta içinde çalışmaları başlatmazsanız, ben vatandaş haklarımı savunmak için, üçüncü haftanın başında Halk Meclisi önüne geleceğim,” tehdidine yer veriyor.

Halk oylaması örgütçüsü, “ilgili yasaları onaylamanız için size 2 (iki) ay vakit tanıyorum.”  Somut yasal maddelerini uyum lamanıza ve onaylamanıza 2 (iki) ay yeterlidir, diyen Trifonov şu ihtarda bulunuyor:

Hükümet referandum kararlarını kabul edip yasallaştırılmalarını sağlamadığı durumda, Trifonov Halk Meclisi binası önüne yeniden gideceğini ve “yurttaş hakları için mücadele edeceğini” duyuruyor.

Bilindiği üzere bu açık mektup, Slavi Trifonov’un siyasetçiler ve siyasi partilerin etkinliklerini kınayan gönderdiği birinci açık mektup değildir. Bu yılın Ocak Ayı sonunda, Cumhurbaşkanı Rumen Radev 43. Halk Meclisi’nin tatil ettikten ve Slavi Trifonov tarafından örgütlenen referandumun mecliste görüşülmesi olanakları tükendikten sonra, o yapılacak olan erken seçimle ilgili de bir açık mektup göndermişti.

Ültimatom (muhtıra) olarak nitelenen bu ikinci açık mektupta yer alan istekler birinci mektuptakilerin aynıdır. Seçimde elde edilen sonuçlar temel alınarak, Trifonov’un istekleri, halk oylaması sonuçlarının yasa olarak mecliste onaylanması için daha önce öne sürdüğü isteklerin yinelenmesi olarak kabul edilebilir.

Bu seçimden sonra da GERB partisinin Bulgaristan’da yine önde gelen siyasi güç olduğu ve hükümet kurmayı deneyeceği dikkate alınarak, Sl. Trifonov’un açık mektubu direk olarak Bay Borifov’u hedef alıyor da denebilir.

2017 Ocak ayı sonunda, Baş Savcılığa göre, 2.500.000 (iki milyon beş yüz bin) vatandaşı oyu ile desteklediği Slavi Trifonov girişimiyle gerçekleşen halk oylaması sonuçları milletvekilleri için zorunlu olmalıdır.

Slavi Trifonov Bulgar politikacı ve politik partilerine açık mektubunun sonunda, ben hak arama davama kendim tek başına başlayacağım, “ben gibi düşünen ve isteklerini açıkça ifade eden iki buçuk milyonun ne yapacağını önceden bilemem” diyor. Tüm bu uyarılardan sonra Trifonov 27 Mart 2017 tarihli açık mektubuna “PARTİLERİN ARKASINDA SEÇMEN VARSA, REFERENDUMUN ARKASINDA HALK DURUYOR!” sözleriyle noktalıyor.

Reklamlar