Bulgaristan’da eski istihbarat şefi Kirço Kirov, zimmete para geçirme suçlamasıyla hakkında görülen davada bugün, 23 Ocak’ta, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kirov’un, 2007 – 2011 yılları arasında kamu kaynaklarından 3 milyon doların üzerinde bir parayı zimmetine geçirdiği aktarıldı.

2015 yılında yine zimmete para geçirme ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla Kirov, 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bugünkü kararla birlikte Kirov, ikinci defa hüküm giymiş oldu.

Son davanın iddianamesinde, Kirov’un hazırlattığı sahte belgelerle istihbarat teşkilatının bütçesinden kendi zimmetine para geçirdiği yer aldı. Kirov savunmasında, davanın siyasi olduğunu öne sürerken, “Bu oldukça açık ki, uluslararası aktörlere ve Avrupa’ya, ülkemizde önemli birinin hüküm giydiğini göstermek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği (AB), Bulgaristan’ı sık sık yolsuzluk ve yolsuzluğa bulaşan devlet görevlilerinin etkili şekilde yargılanamaması sebebiyle eleştiriyordu. AB’nin, ülkede yargı reformu yapılması adına yoğun baskıları da bulunuyor

Öte yandan 9 yıl boyunca istihbarat teşkilatının başında görev yapan Kirov, 2012 yılında görevden el çektirilmişti. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, görevden alınmasının ardından Kirov’u kendi danışmanı olarak atasa da, 2 ay sonra bu görevden de almıştı.

 

Kırım Haber Ajansı

Reklamlar