Bulgar Diş Hekimleri Birliği, Sağlık Bakanı Kiril Ananiev’e mektup göndererek, acil diş hekimliği hizmetlerinin yanı sıra çocukların ve hamile kadınların tedavi masraflarını ısrarla devlet tarafından karşılamasını istedi.

Gönüllülük esasına dayanan sivil toplum örgütüne göre an itibariyle bedelini hastanın, ya da diş hekiminin ödediği yılda yaklaşık 22 000 acil durum söz konusudur.

Dernek ayrıca, Bulgaristan’daki genç diş hekimlerinin uzmanlaşması için fırsatların olmamasının onları yurt dışında iş aramaya zorladığını belirtti.

Bulgar Diş Hekimleri Birliği Başkanı Dr. Anatoliy Kınev, belediye ile birkaç yıl mücadele ettikten sonra derneğin Sofya’da ücretsiz acil diş hekimliği hizmetleri verilen muayenehaneler açılması mücadelesini kaybettiğini açıkladı. Dr. Kınev, “Sadece oda sağlanmasını ve bu sürecin belediye tarafından beyan edilmesini ve yönetilmesi istiyoruz. Bunun için başvuruda bulunduk. Malzemelerin, teknik ekipmanların maliyetini ve emeğimizin karşılığını kendi ceplerimizden ödeyeceğiz” dedi.

Bu durumda dernek devleti diş hekimlerin hastaya yaptığı acil müdahalelerin masraflarını üstlenmeye çağırıyor.

Dünya sağlık Örgütü verileri, diş hekimliğinde acil durumların 100 bin kişi başına 300 olduğunu gösteriyor. Bu demektir ki, Bulgaristan’da bu tür vakalar yılda 22 000’den fazladır.

Dernek, uzmanlaşma imkanı verilmediği için ülkemizin uzman hekimsiz kalabileceğine dair uyardı. Dr. Kınev, şunları belirtti: “Gençlerimizin uzmanlaşacak bir yeri yok. Bir yerde, çok düşük bir maaşta ve niteliksiz olsa da çalışarak, Batı ülkelerinde uzmanlaşmanın yolunu izleme seçeneğini tercih ediyorlar. Bulgaristan, giderek daha da az diş hekimliği uzmanına sahip olacak”.

An itibariyle Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK), bir yılda diş hekimliği hizmetleri için 157 milyon levalık bir kaynak ayırıyor. Bu demektir ki, kişi başına 17 leva düşmektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar