Edirne Valiliği ile Bulgaristan’ın Razgrad Valiliği arasındaki iş birliği kapsamında Bulgar din adamları kentte bulunan cami, kilise ve sinagog başta olmak üzere dini ve kültürel alanları ziyaret etti.

Geçen yıl Edirne ile Razgrad arasında öğrenci değişim programları, kültür kurumları arasında iş birliği, turizm ve ekonominin gelişmesi için faaliyetleri kapsayan ve 5 yıl sürecek olan protokol kapsamında karşılıklı çeşitli ziyaretler sürüyor.

Daha önce Edirne’ye öğretmenler ve öğrenciler ziyarete geldiği, Edirne’den de komşu ülkeye ziyaretlerin gerçekleştiği program çerçevesinde Bulgaristan din görevlileri kente geldi.

Din görevlileri kentteki Bulgar Ortadoks Sveti Konstantin ve Elena, Sveti Georgi kiliselerinde ayin yönettikten sonra Selimiye Camisi ile Edirne Büyük Sinagog’unu da gezdi.

3 semavi din 3 mabet

Razgrad papazı Georgi Georgiev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne’de olmaktan fazlasıyla memnun olduklarını söyledi.

Edirne’de geçmişte olduğu gibi bugün de farklı dinlerin ibadethanelerinin olduğunu görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Georgiev, “Edirne’de birçok dinin rahatça yaşanabildiğini gördük. Bir insanın dinini yaşayabilmesi güzel. Her yerde olması gereken şeylerden biri de budur, herkesin özgürce dinini ve yaşam tarzını yaşayabilmesi.” dedi.

Ziyaretler sürecek

Edirne Valisi Günay Özdemir de Bulgaristan ve Türkiye arasında son günlerde çok güzel komşuluk ilişkileri olduğunun altını çizdi.

Üç semavi dinin ibadethanesi bulunan Edirne’de din adamlarının cami, kilise ve sinagogu ziyaret ettiklerini ifade eden Özdemir,”Özellikle din adamlarımız sabah kilisede dualarını yaptılar ve ondan sonra sinagogu ve Selimiye Camisi’ni ziyaret ettiler. En azından buradaki farklı inanç ve düşüncelerin bir arada nasıl yaşadığını burada da gördüler. Zaten Balkanlar farklı inanç ve düşüncedeki insanları bir arada yaşadığı bölge olmuş, Bulgaristan ve Balkanlar bu yaşam biçimine alışkın olan insanlar. Bunun Türkiye’de de ne kadar rahat bir şekilde olduğunu gördüler.” diye konuştu.

Kafilenin İstanbul’daki Demir Kiliseyi de ziyaret edeceklerini dile getiren Vali Özdemir, “Demir Kilise Sayın Cumhurbaşkanımızın üstün gayretleriyle bitirildi, çok güzel kültürel anlamda bir eserimiz, zaten bizim bir eserimiz o. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir değeri. Türkiye Cumhuriyeti’nin değeri olarak da bunu ibadet olarak da Bulgar vatandaşlarımıza da Türkiye’de yaşayan, Bulgaristan gelen Bulgarlara da orayı açıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak yaşama kültürünü nasıl yaşadığını hem de farklı inanç ve düşüncedeki mabetlere nasıl sahip çıktığını görmüş olacaklar.” değerlendirmesinde bulundu.

Razgrad Valisi Günay Hüsmen ise bu tür ziyaretler sayesinde Bulgaristan’da yaşayanların hayallerinin çok ötesinde bir Türkiye ile karşılaştıklarını ifade etti.

Bunun karşılıklı tanıtıma da büyük katkısı olduğunu ifade eden Hüsmen, “Ben hem Edirne Valimiz Özdemir hem de bu tür ilişkileri destekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum.” dedi.

Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev de protokolün çok başarılı bir şekilde sürdürüldüğünün altını çizdi.

Bu arada valiler Özdemir ve Hüsmen ile başkonsolos Vılçev, milli yas ilan edilmesine neden olan 10 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin yaralandığı Vakarel yakınlarındaki trafik kazasında yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara da şifa diledi.

 

AA

Reklamlar