Çocuk bakıcılığı yurt dışına gidip yabancı ülkedeki hayatı yakından tanımanın belki de en kolay yollarından biridir. Sadece Bulgaristan’da değil bütün dünyada binlerce genç kadın, deneyim edinmek, para kazanmak ve “çalışırken öğrenmek” yolu ile ufkunu açmak üzere bu mesleği seçiyorlar. Özel kadro değişimi programları aracılığı ile onlar, çocuk bakımı konusunda yardıma muhtaç aileler tarafından istihdam ediliyorlar.

Genç bir kadın olan Moni, kendi blogunda Almanya’da bir yıl süresince yaptığı çocuk bakıcılığı sonucunda edindiği deneyimi şöyle anlatıyor: “Benim amacım para kazanmaktan çok, ülkeyi görmek, insanları tanımaktı. Giderken sıkı bir elemeden geçtim. Aracı olan ajans, adayların ülkenin dilini konuşmalarını şart koşmuştu. Çocuklarla çalışmak isteğimizi ve yeteneklerimizi ispatlamamız gerekti. Yabancı devletin kültürünü kabul etmeye hazır olduğumuzu göstermemiz gerekti. İyi bir aileye rastlamak da son derece önemli. Ailenin üç çocuğu ile gün boyunca beraber olmam gerekeceğini biliyordum. İşi kabul ederken büyük bir sorumluluk üstlenmiş oldum. Ailenin bir ferdi oluyoruz, evlerinde yatıp kalkıyorsun, aynı sofraya oturuyorsun, tatile de onlarla birlikte gidiyorsun” diyor Moni ve aileye ısındığı için ve çok sevdiği Alman dili pratiği yapmak için her şeyi göze almaya hazır olduğu için bu sorumlulun altından kalkmayı başardığını da ekliyor. “Akşam çocukları uyutmak benim görevim değildi, fakat çocuklar bana o kadar bağlandı ki akşamları yanıma gelip masal anlatmamı istiyorlardı” diyor Moni ve şunu da ekliyor: Bazı kızlar benim kadar şanslı olmadılar. İş sözleşmesine dahil olmasa bile bütün ev işlerinde çalıştırılan kızlar var.

Moni için çocuk bakıcılığının sağladığı birçok fayda vardır. Başkentte çalışan en büyük ajanslardan birinin müdürü olan Mariela Lazarova, çoğu durumda bir eşin Bulgar olduğu karma aileler için bakıcı aradıklarını belirtti ve şunları da anlattı:

“Bizim izlenimlerimiz, Bulgar kadınlarının yurt dışında hizmet sunan çocuk bakıcılarına göre çok daha eğitimli oldukları yönündedir. Neredeyse hepsi pedagojik yeteneklere sahiptir, çoğu yüksek tahsillidir, epey deneyimli ve niteliklidir. Çoğu ilk yardım ve çocuk hastalıkları konusunda kurs görmüştür, ayrıca yabancı dillere de hakimdirler. Çoğu, yurt dışına gitmeden önce kreşlerde ve okullarda öğretmen olarak çalışmıştır. İşini değiştirmek kararı ise çoğu durumda para ile ilgilidir. Yurt dışında çocuk bakıcılığı ücreti çok daha yüksektir. Bu arada çocuk bakıcısını seçmek zor bir iştir. Çocuk bakıcısı mesleğinin küçümsenmemesi gerekiyor. Bugünlerde annesi tarafından 18 yaşında olan bir gence bırakılan 3 yaşındaki çocuğu ölesiye dövülmesi olayı, bunun açık bir örneğidir. Bildiğim kadarı ile yurt dışına gitmesi gereken annesi acele ederken çocuğunu ailenin yakını olan bir gence ücret karşılığı emanet etti. Bizde böyle bir şeyin yaşanması tamamen imkansızdır. Eleme süreci 8 gün sürüyor ve bu süreçte yer alan ebeveynler bakıcı adayına istemlerini detaylı bir şekilde anlatıyorlar” diyor ajans müdürü Mariela Lazarova.

Reklamlar