BGSAM

Dış ülkelerdeki seçim sandıklarının 36’ya indirilmesi artık ciddi tepki uyandırıyor. 

Sofya’ya gelen sinyallerde 6 Kasım seçimlerinin yurt dışında örgütlenmesinde kargaşa yaşandığına işaret ediliyor.

39 seçim sandığı sınırlaması aşılmaz sorunlar doğuruyor.

İngiltere’de seçim sandığı açılması için birçok yerde 60 dilekçe toplanmış olsa da bunu yapabilmek imkânsın olmuştur.

Durumun çok karışık olduğu meclise, Dış İşleri Bakanlığına ve Merkez Seçim Komisyonuna gönderilen mektuplarla haber edilmiştir.

Seçim ön çalışmalarını yürüten gönüllüler gönderdikleri sinyallerin asla dikkate alınmadığını açıkladılar. Dış ülkelerde en aktif çalışan derneklere sanki pusu kurulduğu belirtildi. Dış ülkelerdeki yurttaşlarımız seçimin başarılı örgütlenebileceğinden kuşkuludur. Seçim sandık sayısının 36’ya indirilmiş olması her isteyen yurttaşın bu hakkını kullanabilmesine set çekiyor, engel yaratıyor.

Şimdiye kadar 27 800 vatandaş yurt dışında seçime katılmak istediğini bildirdi. Bu rakamlar Türkiye’deki dilekçeler dahil edilmemiştir. İstanbul’da 20 bin, Bursa’da da 30 bin vatandaş seçime katılmak istediğini beyan etmiştir. İngiltere’de bu sayı 5 800’dür.

DİLEKÇE SAYISI Almanya, Türkiye, ABD ve İspanya’da seçime katılmak isteyen yurttaş sayısının açılacak seçim merkezlerinin kabul edebileceğinden çok daha fazla olduğuna işaret ediyor.

Örneğin İngiltere’de 35 sandık açılması öngörülürken, dilekçe verenler 43 sandık açılmasını istiyor.

Bir önceki seçimde Türkiye’de 128 sandık açılmıştı.

Bu bakıma Seçim Yasasında yapılan değişikliklerle, işbu ilk seçimde bir karışıklık yaşanması muhtemel olabilir. Çünkü iki seçim arasında dış ülkelere çıkan ve seçimde oy kullanmak isteyenlerin sayısı çok artmıştır.

Örneğin Türkiye’de Bulgaristan 6 Kasım 2016 seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip yaklaşım 620 bin vatandaş yaşıyor. Sandık sayısının sınırlanmış olması bu yurttaşlarımızın en temel insan hakkı olan seçme ve seçilme hakkını sınırlıyor.

Ekonomik ve başka nedenlerle dış ülkelerde yaşamak ve çalışmak zorunda kalan vatandaşlarımızın haklarının sınırlanmış olduğunu artık anlayan Bulgarlar arasında tepkiler yükselmeye başladı.

Bu hareketlenmeyi güçlendiren bir başka nedense, örneğin Almanya hükümetinin ülkede yaşayan ve sosyal yardım alan Bulgar vatandaşlarının aldıkları yardımlara kısıtlama getirme kararı almış olmasıdır.

Benzer nedenler ve özellikle de Türkiye’de soydaşlarımızın seçimlere daha aktif katılmasını engelleyen yasal düzenlemeler, ciddi hoşnutsuzluğa neden olurken, Bulgaristan’da genel geçerli insan haklarına ve demokrasi ilkelerine uyulmadığı görüşünü yaygınlaştırıyor.

Dış ülkelerden Bulgaristan ilgililerine gönderilen bilgilerde, seçim aktifliğinin çok düşük olacağına işaret etmekle yetinmiyor, seçimlerde demokrasi ve genel geçerlilik ilkesinin tam uygulanmasında direniliyor. Bu seçimler Bulgaristan’da ve dışında en az seçime katılım olması bekleniyor, bunun nedeni hem sandık zorlukları, hemde demokrat adayların olmaması olduğunu düşünüyoruz. Yani seçim sonrası erken genel seçim kaçınılmazdır.

Reklamlar