1 Şubat günü Belçika’da Brüksel Güzel Sanatlar Merkezi (BOZAR)’nde, ülkemizin AB Konseyi Dönem Başkanlığına adanan konsere ev sahipliği yapacak.Organizatörler, programda Bulgar klasik müzik örneklerinin yanısıra Batı Avrupa müzik eserlerine de yer vermiştir. Orkestra şefi Nayden Todorov’un yönetmenliğindeki Sofya Filarmonisi, Veselin Stoyanov’un “Prazniçna uvertüra” isimli eserini sunacak ve aynı zamanda da ünlü solistlere eşlik edecektir.

Bulgar müzik kültürünün bu etkinliğini büyük bir heyecanla bekliyoruz, çünkü bu konserle, AB Konseyi Bulgaristan Dönem Başkanlığınin resmi açılışı yapılacak, ayrıca dünyanın en prestijli müzik merkezlerinden birinde düzenlenecektir. “Vanya Moneva” Korosu, Sofya Filarmonisi ile ortaklaşa olarak Aleksandır Tekeliyev’in “Koreni” eserini sunacak. İki akapel eserimiz de var – Filip Kutev’in değerlendirilmesi olan “Polegnala e Tudora” ve Krasimir Kürkçiyski’nin “Bre, Petruno” şarkısı.

Dünayaca ünlü soprano sanatçısı Sonya Yonçeva ve piyano ustası Lyudmil Angelov’un katılımı da programa damga vuracak. Soprano Sonya Yonçeva Verdi’nin bir kaç opera ve ariyasını icra edecek.

Frédéric Chopin Uluslararası Piyano yarışmasının özel ödülüne layık görülen ilk Bulgar (1985 yılı) piyano ustası Lyudmil Angelov Chopin’in Konçerto No: 2 icrasında dinleyeceğiz.

Koro şefi Vanya Moneva için bu konserkişisel ve profesyonel sebeplerden ötürü büyük anlam taşıyor. Birkaç gün önce ilk torunu dünyaya geldi ve aynı zamanda da hayatının davası olan koro, ilk defa yeni isimle sahne alacak.

Torunum Aleksandır’ın doğuşu, hayatıma hayat kattı. Bundan sonra o benim hayat kaynağım olacak. Koronun yeni ismine gelince – 2017/2018 sezonundan itibaren Kadın Halk Korosu “Vanya Moneva” ismini taşıyor, ki bu koro kuruluşundan bu yana, yani 23 yıldır “Kosmiçeskite glasove”(Kozmik sesler) ismiyle biliniyordu. Bulgaristan’da “Vanya Moneva” ismiyle sahne alsak da bizi dünya çapında Cosmic Voices olarak biliyorlar ve gelen davetlerde bu isim yazılıdır.

Hatırlatalım, Brüksel’in en önemli sanat merkezlerinden biri olan “BOZAR” Sanat Merkezi, I. Dünya Savaşından sonra 33 000 metre kareye kurulmuştur. 2 200 koltuklu konser salonu, Belçika Ulusal Senfoni Orkestrası’na ev sahipliği yaparken aynı zamanda da dünyanın en ünlü müzik merkezlerinden biri sayılır.

AB Konseyi Bulgaristan Dönem Başkanlığı nedeniyle verilen konser 1 Şubat’ta saat 20.00’de başlıyor.

 

 

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar