13-04-17-99304_1Brüksel’deki “Bulgar halk oyunu kulübü” çeşitli mesleklere sahip olan kişileri bir araya getiriyor. Onların bir çoğu Bulgardır, ancak çeşitli milletlerin temsilcileri de var kulüpte. Kulübün kurucusu ve yöneticisi Avrupa kurumlarının birinde tercüman olan Mariya İvanova’dır. Bulgar halk oyunları severleri, haftada iki kere bir araya geliyor, yeni şeyler öğreniyor, artık öğrenilenleri yeniden hatırlatıyor. Son iki yılda kulüp mensupları, “Halk Oyununa Katılın” adını verdiği büyük etkinlikler de düzenliyor.

Mariya İvanova şunları anlattı: “Bu etkinlikler, beş yıldan beri düzenlediğimiz Bulgar halk oyunlarıyla çalışmalarımızın devamı sayılıyor. Çalıştığım kurum bana salon verdi. Koşulan şart, kulübün Bulgar halk danslarıyla ilgilenen herkese açık olmasıydı. Böylece başladık. Önce grubumuz küçüktü. Sonra özellikle birkaç yılda katılanların sayısı arttı. Kulüp üyeleri, aralarında 11 yaş üzerinde olan dört çocuğun da bulunduğu 100’den fazla kişidir. Maalesef en küçükler için özel kurslar düzenleme imkanımız yoktur. Oysa çok gönüllü var. Eskiden daha büyük bir salon bulmaya karar verdik. Bürksel’deki Bulgar lokantalarıyla denedik ama alan gerektiği gibi geniş değildi. O zaman Bulgar folkloruna aşık olan dansçılarımızdan biri, bir Belçikalı, bir salon tutma fikrini verdi. Sosyal ağlarda ve profesyonel çevrelerde araştırma yaptım. Fikrin çok taraftarı oldu. Gönderdiğim bütün mektuplarda çok net idim – Bulgar halk oyunlarına adanmış bir akşam eğlencesi yapmak istiyorduk.”

Bu davetiyeye yaklaşık 200 Bulgar ve yabancı geliyor. Ve salon küçük geliyor. Mariya İvanova sözlerine şöyle devam etti: “Şubat 2012 tarihinde ilk “Bulgar Halk Oyununa Katılın” etkinliği düzenlendi. Bu etkinlik bütün beklentilerimizi ve salonun imkanlarını aştı. Bazı insanları geri döndürmeliydik. Birkaç ay sonra ilginin daha da büyük olduğu bunun gibi bir etkinlik düzenledik. Birkaç nesil Bulgar ve yabancı geldi. Hava tarif edilemezdi. Herkes ne zaman yeniden halk oyunu oynayacağımzı soruyordu. Her defasında programımıza yeni bir şeyler katmaya çalışıyoruz. Etkinliklerden birinde Bulgar halk türküleri seslendiren bir ses grubu da kurduk. 2012 yılında etno şarkıcısı Milena Karacova iki çalgıcı bizim konuklarımızdı. Mükemmel bir konser oldu ve sonunda halk oyunları oynadık.”

Bu ilkbahar halk oyunları severlerinin en büyük hayali gerçekleşti – onlar canlı müziğin eşliğinde dans etti. 13 Nisan’da Brüksel’deki Bulgar halk oyunları için özel kavalcı Nedyalko Nedyalkov, gitarcı Angel Dimitrov, davulcu Stoyan Yankulov ve halk türkücüsü Stoimenka Uçikova geldi. Bu konser, “Bulgar kültürünün Brüksel’deki festivali” ekibi tarafından düzenlendi. Konserin ilk kısmında katılımcılar Bulgar melodilerini farklı milli geleneklerin müziği ile karıştırdığı ilginç bir program temsil ediliyor. Konserin ikinci kısmında ise orkestranın canlı müzik eşliğinde oynanan ve uzun zaman beklenilen halk oyunlarıdır.

Belçika’da uzun yıllardan beri yaşayan Zlatina Ruseva, “Bulgar kültürünün Brüksel’deki festivali” müdürüdür. Orada bir Bulgar folklor konseri düzenleme firki olan Zlatina Ruseva, konserin zengin programıyla çeşitli folklor bölgelerimizi temsil etmek ve Bulgar halk oyunları sevenlerini desteklemek istediğini söyledi.

Nedyalo Nedyalkov, şunları anlattı: “Bayan Ruseva bana kulübün mensuplarının öğrendiği halk oyunlarının listesini gönderdiği zaman onlara karşı büyük bir saygı duydum. Onların repertuvarı çok zengin ve çeşitli. Onlar, ilginç ve Bulgaristan’ın çeşitli bölgelerine has olan farklı halk oyunları oynuyor. Konserin özel konuğu gitarcı ve kemencı Tcha Limberger oldu. Onunla çalışmak büyük bir zevktir. Onunla 2008 yılından beri tanışıyoruz. O zaman Belçika ve Hollanda’dan öğrencilere kaval dersleri vermeye davet edildiğim bir seminer düzenlenmişti. Bundan sonra ortak projelerimiz oldu. Kendisi mükemmel bir müzisyen ve üstün bir kişiliği olan bir insandır. Onunla her zaman memnuniyetle alıyoruz. Ülkenin birçok ülkesinde Bulgar geleneksel halk oyunlarına ilgi duyuluyor. ABD, Almanya ve Japonya’da bunun gibi etkinliklerde çaldığım var.”

Brüksel’deki halk oyunundan sonra katılımcılar sosyal ağlarda iyi izlenimlerini paylaştı. Kendilerine göre dans edenler ile çalanlar arasında özel bir kaynaşma oldu. Mariya İvanova, özel bir ilham olduğunu, müzisyenlerin salondakilerin havasına kapıldığını, dansçıların ise yorgunluk bilmediğini anlattı. Bu defasında konserin katılımcıları 450 kişiydi. Aralarında Bulgar halk oyunlarını büyük bir ustalıkla oynayan yaşlı Belçikalılar da vardı. “Bulgar Halk Oyununa Katılın” etkinliği, bir Bulgarla evlenmek üzere olan genç bir Portekiz için de yararlıydı. Genç kız Bulgar düğünü için hazırlanmak istiyormuş, çünkü Bulgar düğünlerinde mutlaka halk oyunları oynandığını biliyormuş.

 

BNR – Albena Bezovska

Reklamlar