Bulgaristan nasıl olsun, diğer ülkelerden farklı olarak nasıl olması gerekir, daha yaşanası bir yer olması için, gençlerin yurda geri dönüş bilet alması için neler yapmalıyız?Brüksel’de Avrupa Halk Partisi milletvekili, GERB mensubu Eva Paunova başkanlığında “Hayalimdeki Bulgaristan” adlı konferansa katılanlar bu sorulara cevap aradı. Foruma AK Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva, Turizm Bakanı Nikolina Angelkova ve Dışişleri Bakanı Daniel Mitov da katıldı.  Belçika başkentinde yaşayan onlarca Bulgar da bu etkinlikte yer aldı. Avrupa Halk Partisi genel başkanı Antonio Lopes da Bulgaristan konulu konferansa geldi.

AP milletvekili Eva Paunova, Bulgaristan hayalini şöyle özetledi:

Снимка“Diğer vatandaşların da hayal ettiği bir Bulgaristan hayaliyle yaşıyorum. Dünyada, güzel icralar yapmış yüzlerce Bulgar yaşıyor. Yurttaşlarımızın yaptığı bu güzellikler, eğer bizim memleketimizde yapılmış olsaydı, Bulgaristan gerçekten daha güzel ve daha yaşanası bir yer olurdu. Burada çok ciddi bir değişimden bahsediyoruz. Olumlu konularda tek yürek olabilecek ve daha kolay birleşecek bir Bulgaristan hayal ediyorum. Başarı, ona inanların yanına geliyor. Daha fazla özgüven, amaçlara ulaşmak için daha fazla azim ve iyi niyete ihtiyacımız var”.  

Bulgaristan zengin tarihe sahip bir ülke. Milli gurur hem geçmişten, hem günümüzdeki başarılardan kaynaklanıyor. Bulgaristan açısından bu dönem tam öyle bir kavşaktır, diyor Paunova.

“Yapmamız gereken reformlar ortada. Eğitim reformlarının acil olduğu konusunda hemfikiriz. İdari yapılanma reformları da çözüm bekliyor. Adalet ve hukuk yanlısı yargı reformları da daha çok bekleyemez. Vatandaşlar kanunalrın üstünlüğü ve yargı sistemine güvenmelidir. Eğitim ve yönetimin dijitalleşmesi sektörlerinde çalışıyorum. Ülkede düşünce biçimi ve ortam değişebilir”.

Eva Paunova konferans sonrasında katılımcıların aynı fikirlerde birleştiğini kaydetti. Yurtdışında yaşayan Bulgar katılımcılar da ülkenin modernleşmesi konusunda kendi görüşlerini bildirdi. Bu konuda onların fikirleri de göz önünde bulundurulacak.

“İlk yapmak istediğimiz bir olay Online platform olacak. Orada yurtta ve yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları ülkenin geleceğiyle ilgili fikirlerini beyan edecekler. Nasıl bir Bulgaristan hayal ettiklerini anlatacaklar. Her ay bu görüşleri değerlendirip, hükümet nezdinde gereken analizi yapabiliriz”.  

AP milletvekili Eva Paunova’nın bir başka fikri ise, “Hayallerdeki Bulgaristan” konferansının yıllık geleneksel hal almasıyla ilgili. Diğer toplantıda çalışma grupları kurulacak, adalet, eğitim, sağlık, ekonomi reformları alanında problemleri tartışacak. Bulgaristan hayalleri için somut adımalr belirlenecek. Eva Paunova Keneddy’nin meşhur bir sözünü hatılattı: “Ülke sizin için ne yapabilir diye sormayın, siz ülkeniz için ne yapabilirsiniz diye sorun”.

Fotoğraf: özel arşiv

Türkçesi:Sevda Dükkancı

Reklamlar