Rodopi belediyesinin Brestovitsa köyü, nüfusu azalan ve yoksulluk ile işsizlikle mücadele eden tipik Bulgar köylerine benzemiyor. Bugün Brestovitsa köyünde 3000 kişi yaşıyor, üstelik sayısı da devamlı artıyor. Gençler, burada kalmak için gücu doğadan alıyorlar. Çünkü doğa burada bağ yetiştirmek için mükemmel şartlar yaratmış. Her iki köylüden bir tanesi kendi bahçesinde bağ yetiştiriyor. Şarapçılık, bu bölge halkı için temel geçim kaynağıdır. Son yıllarda ise geleneksel ve yeni çeşit sofralık üzüme ilgi artıyor. Brestovitsa köyü muhtarı Lüben Radev, övünerek “Yerel pazarlardaki hemen hemen tüm sofralık üzüm miktarı, Brestovitsa’dan geliyor” diye paylaşıyor. Sözlerine göre, Bulgaristan’nın hiçbir bölgesinde bu denli büyük bağ bahçeleri mevcut değildir. Geçtiğimiz yıl üzüm üreticileri için bereketli bir yıldı. Sonbaharın sonuna kadar seyreden sıcak ve kurak hava, üzüm üreticilerine zengin üzüm hasadını toplamalarına imkan verdi.

Снимка

Lüben Radev, Brestovitsa’nın Bulgaristan’da “Şarap Başkenti” olarak patentini savunduğundan dolayı gururludur. Bu köyün imajı için çok önemli, çünkü Bulgaristan’ın ilginç turlar arasına dahil edilmesini sağlıyor.

Aynı zamanda Brestovitsa, yurtdışında da şarap merkezi olarak anılıyor. Bundan kısa zaman öncesi büyük bir tur operatör şirketi, burada bir temsilcilik açma planlarını açıklamış. Muhtar Lüben Radev, bu adımın turist sayısının daha da fazla olmasını sağlayacağını tahmin ederek şunları söylüyor:

Снимка

“Köydeki şarap üreticilerine şükranlarımı sunuyorum, çünkü ortak menfaatler yolundaki çabalarımız ortaktır. Her hafta şarap üreticileriyle görüşüyor ve Brestovitsa’nın Bulgaristan’da şarap merkezi olarak gelişmesi yönünde yeni fikir ve projeleri ele alıyoruz. Bir birlik kuracağız Avrupa Kırsal Bölgeleri kalkınma Programlarına başvurabilmek için. Köyümüz çok canlı, çok fazla genç var, ki onların büyük bir kısmı tarımla uğraşıyor. Son zamanlarda ülke çapından insanlar bana geliyor ve buradan arazi satın almak istediğini söylüyorlar. Bunun dışında çok büyük bir yatırımcı büyük bir sitenin kurulması için girişimlerde bulundu, ki bu site köyün en yeni semti haline gelecektir. En yakın zamanda ortak çabalarımızla köyümüz tamamen değişikliğe uğrayacak, daha iyi bir altyapı kurulacaktır ve bütün bunlar tüm köylülerin yararına olacaktır.”

Снимка

Köyün başka bir başarısı, Rönesans (Vızrajdane) zamanından mimari tarzı ilginç bir evin restore edilmesi. Bugün bu ev, Kültür Anıtı olarak tarihte yer alıyor. Brestovitsa’daki ünlü “Ulah Evin”in restorasyonu için planlar, 60’a yakın yıla dayanıyor, ancak kaynaklar ancak bugün bulabilindi ve restorasyon artık bir gerçektir. Çok kısa zaman sonra bu ev “Şarap Müzesi” olarak kapılarını açacak.

Ayrıntıları yine köy muhtarı Lüben Radev’ten alıyoruz:

“Şarap Müzesi” olarak faaliyet gösterecek evin, ulusal kahramanımız Vasil Levski’nin buralara gelişiyle ilgili zengin bir geçmişi var. O günlere şahit olanların hikayelerine göre, kendisi Karlovo’dan buraya bir şarap fırçısında saklanarak geliyor. Ev sahibi, varlıklı bir şarap üreticisi imiş ve tüccar olarak Karlovo bölgesine şarap satıyormuş. Bugün ev çok iyi korunmuştur ve Avrupa kaynaklarıyla evi restore etmeye ve sağlamlaştırmayı başardık. Şimdi evin otantik halini görebilirsiniz. İçini donatmak ve daha bir kaç ufak tefek eklemek kaldı. Böylece “Şarap Müzesi” olarak faaliyete geçebilir. Evde bir de mahzen var. Orada tarihin farklı dönemlerine ait üzümün işlenmesi ve şarap üretimi için gerekli tüm malzemeleri sergileyeceğiz. Burada Vasil Levski’nin ziyareti ile ilgili de arşive yer vereceğiz. Tek sözle Brestovitsa ile ilgili tüm ilginç şeylere yer vereceğiz, ki insanların bunları bilmeleri ve hatırlamaları gerekiyor.”

Reklamlar