Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’da 09-12.Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen Gıda ve Tarım Fuarına giden Karacabey Ticaret Borsası Heyetiyle görüş alışverişinde bulunan Bulgaristan Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası bu kez Karacabey Ticaret Borsası’nın daveti üzerine karşılıklı “Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü” imzalamak üzere Karacabey’e geldiler.

AYHAN FİDAN

 Ziyarete Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yancho Yanev, Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İnşaat ve Mühendisler Odası Başkanı Todor Boyadzhiev ile Yönetim Kurulu Üyesi Shener Sabrı katıldı.

Misafirleri Karacabey Ticaret Borsası adına Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan, Meclis Başkanı Halit Elbir, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celali Kavaz, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mesut Murat, Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Demir, Meclis Başkan Yardımcısı Sezgin Can ile Genel Sekreter İbrahim Temel ağırladı.

Karacabey Tarım İşletmesi Konuk Evi’nde ağırlanan misafirlerle ilk olarak işletmede kahvaltılı toplantıda biraraya gelindi. Misafirlere kahvaltı sonrası işletmede büyük ve küçükbaş hayvan çiftlikleri, atçılık ve köpekçilik tesisleri gezdirilerek yetkililerden işletme hakkında detaylı bilgiler alındı. Daha sonra Ticaret Borsası Hizmet Binası’na geçildi.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan ilk olarak Türkiye’deki Ticaret Borsalarının görev, tanım ve işlevlerinden bahsetti. Karacabey Ticaret Borsası’nın 49 yıldır faaliyetini sürdüren bir borsa olarak çalışmaları hakkında bilgi vererek, son 15 yıldır sürekli yatırımlar yaparak bölgesinde büyüyerek önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

Karacabey Ticaret Borsası’nın önceki yıllarda da Yunanistan Gümülcine  Esnaf, Zanaatkarlar ve Ticaret  Odası’yla “Kardeşlik Protokolü” imzaladıklarını ifade ederek yurtdışından kardeş oda/borsa sayısını bugünkü imza ile ikiye çıkaracaklarını belirtti. Aynı zamanda yurtiçinde de İstanbul, Bandırma, Edirne ve Uzunköprü Ticaret Borsalarıyla da Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü” imzaladıklarını belirtti.

Komşumuz ve Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan üzerinden Avrupa ülkelerine rahat bir şekilde tarım ve gıda ürünleri ile işlenmiş mamülleri satmanın kolay olduğunu belirtti. Bu nedenle Borsamız üyesi firmaların Bulgaristan’a gıda üretimi yapan tesisler kurarak  ürettiklerini Avrupa ülkelerine çok kolay satabileceklerini belirterek komşu Bulgaristan ile ikili ilişkileri gelştirme çabası içersinde olacaklarını belirtti.

Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yancho Yanev de; iki ilkenin ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerini ileriye götürmek üzere Türkiye’nin en büyük verimli ovalarından birinin de Karacabey Ovası olduğunu öğrendiklerini dile getirdi. Aynı zamanda yerli ve yabancı birçok gıda üretimi yapan fabrikaların da bulunduğunu öğrendiklerini dile getirerek, Karacabey’i görmek üzere Ticaret Borsası’nın davetlisi olarak Türkiye’de bulunduklarını belirtti. Haskovo ilinin yaklaşık 300bin nüfusa sahip Bulgaristan’ın 3ncü büyük ili olduğunu ve aynı zamanda Türkiye’ye en yakın bölgede bulunduğunu ve iklim olarak Trakya ve Marmara Bölgesi iklimine yakın bir iklimi olduğunu belirtti. Bu nedenle Bulgaristan’da tarım yapılan bölgelerin ön sıralarında yer aldığını ifade etti. Haskovo bölgesinde Türk firmaları tarafından her geçen gün tarım, gıda, tekstil ve benzeri sektörlerde işçilik maliyeti ve vergi oranlarının düşük olması ve devletçe her türlü imkanlar sağlandığından yatırımlar artarak yeni fabrikalar kurulduğunu belirtti. İki kurumun karşılıklı görüşmeleri sıklaştırarak, firmaların yatırım ve işbirliği yapmaları konusunda görüşmelerin arttırılmasının yararlı olacağını belirtti. Her yıl Eylül ayı içersinde Haskovo’da tarım ve gıda fuarı düzenlendiği, fuara yurtiçi ve yurtdışından birçok üretim yapan firmaların katıldığını belirtti. Karacabey Ticaret Borsası’nı bu fuara davet ettiklerini dile getirdi.

Daha sonra Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bertan ile Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yancho Yanev “Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü”nü imzalayıp,  birbirlerine takdim ederek, iki kurum bölgelerine özgü hediyeleri birbirleriyle paylaştılar.

Misafirlere hizmet binası, gıda ve tarım ürünleri çarşısı Başkan Bertan tarafından gezdirilerek bilgilendirmeler yapıldı. İki kurumun, ikili ilişkilerini geliştirerek üyelerin yararına sunmak üzere hem fikir olduklarını belirttiler. Ziyaretin sonunda günün anısına fotoğraflar çekilerek Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası Bulgaristan’a gitmek üzere İlçemizden uğurlandı.

Reklamlar