Başbakan Boyko Borisov, Fas Krallığı Başbakanı Dr. Saad Eddin El Otmani ile Rabat’ta yaptığı görüşmede, “Bulgaristan için Fas, son yıllarda artan ticaret hacminin kanıtladığı umut verici bir dış ticaret ortağıdır” diye kaydetti.

Bulgaristan Başbakanı, ziyaretin en üst düzeydeki ikili siyasi diyaloğa ek bir ivme kazandıracağına ve farklı alanlarda işbirliği için yeni fırsatlar yaratacağına işaret etti.

Fas Başbakanı, bir Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak AB ve Fas arasında yakın bir ilişki fikrini her zaman desteklediği için Bulgaristan’a şükranlarını dile getirdi.

Görüşmede Başbakan Boyko Borissov, Fas’ın AB’ye olan coğrafi yakınlığını ve ülkenin AB ile ilişkilerinde statüsüne dikkat çekerek, ülkeyi Bulgaristan’ın gelecekte de ana ortaklarından biri olarak belirledi.

El Otmani, ”Fas’ta uygulanan AB programları çerçevesinde ortak projelere katılmaya hazırız” diye vurguladı.

Fas Başbakanı, ülkemizin Fas’ın Afrika kıtasındaki güçlü varlığından ve özellikle de Batı Afrika ülkeleri arasındaki varlığından Afrika’da üçüncü ülkelerle ortak ekonomik ve siyasi işbirliği için bir platform olarak yararlanmak isteyebileceğini sözlerine ekledi.

Başbakan, silah, makine yapımı, metal işleme sanayi alanlarında işbirliği için iyi bir fırsat bulunduğunu da belirtti.

El Otmani, ”Yatırım işbirliği çabalarının hızlandırılması gerekiyor ve bu yöndeki şekillerden biri ortak işletmelerin kurulmasıdır” diye ekledi.
Bulgaristan ve Fas başbakanları, yatırım işbirliği için umut verici alanların inşaat, tekstil, turizm, ulaşım, işleme işletmeleri, gıda endüstrisi olduğunu söylediler.

Rabat’ta Bulgaristan Başbakanı, Fas Parlamentosu’ndaki Danışmanlar Meclisi Başkanı Abdelhakim Benshimash ile de görüşecek. Görüşmeden sonra Borisov, AB Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında Bulgaristan’ın Batı Balkanlar ülkelerinin Avrupa entegrasyonundaki rolü üzerine bir konferans verecek.

Başbakan başkanlığındaki heyette Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Biser Petkov ve Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov yer alıyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar