Bir tartışma toplantısında konuşan Başbakan Boyko Borisov, “Bir yıl içinde Avro Bölgesi’ne katılmak için başvuracağımızdan eminim” diye belirtti.

Bunun birkaç ay içinde olacağına dair iyimser olmadığını belirten Borisov, ancak bir yıl içinde Avro Bölgesine katılmak için başvurabileceğimize dair kanaatini dile getirdi.

Başbakan, ”Euro Bölgesi’nin bekleme odası olarak bilinen ERM II mekanizmasına mı, yoksa Ekonomik ve Parasal Birliğine mi gireceğimize dair bir ay içinde bize bir yol haritası verecekler. Bu konuda sessiz bir diplomasi yürüteceğiz. Daha hızlı olmasını istiyorum, ancak sistem yavaş ve muhafazakâr ve aslında çok riskli bir adım” dedi.

Avro Bölgesine giriş konusunda iki görüşün mevcut olduğuna dikkat çekti. Borisov, ”İlk olumlu olan şey kredi notunun ve kredi faiz oranlarının artacağı, ancak Yunanistan’da olduğu gibi tam bir tersi de mümkündür. Yani her şey devletin istikrarına bağlıdır. Bizler GERP partisi olarak ve BSP partisine mensup meslektaşlarımız birbirimizi karalamada daima güçlüyüz, ancak dış borç çizelgesine bir göz atarsak, şunu göreceğiz ki Yunanistan ile dış borcumuzun GSYH’ya oranı yüzde 100 iken birkaç gün önceki tarihi itibariyle bizim borcumuz yüzde 25’e kadar düştü, Yunanistan borcu ise yüzde 170’e yükseldi. Bu demektir ki, Avro Bölgesine katılmak için başvurduğumuzda istikrar ve süreklikten ve nasıl bir hükümet olursa olsun bunu izleyeceğinden bahsedebiliriz” dedi.

Maliye Bakanı Vladislav Goranov, “Bulgaristan tüm kabul kriterlerini yerine getirmektedir ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre Avrupalı ortaklarımız tarafından reddedilmemizin hiçbir gerekçesi yoktur” dedi.

Bakan’ın ifadelerine göre bu, AB üyesi ülkelere karşı farklı bir muamele yapıldığını gösterecek, eşit muamele ise temel bir değerdir ve eğer bu değer sorgulanırsa, AB’nin tüm işleyişi sorgulanacaktır.

Goranov,” Bulgaristan’ın Avro Bölgesi üyeliği ile ilgili yayılan başlıca efsanelerden bazılarını yalanlamak istiyorum. Bunlardan biri, BGN’den EUR’ya geçişten dolayı fiyatlardaki artışla ilgilidir. Şüphesiz böyle bir fiyat artışı mümkündür, ancak çok az miktarda artış olacak ve Bulgar parasının adını değiştirdiğimiz zamana geri dönersek bunun kanıtını görebiliriz –o zaman şok edici boyutta bir fiyat artışı yaşamadık” dedi ve bunun Bulgaristan vatandaşlarının hafızasından silinmesi gereken ilk efsane olduğunu belirtti.

Bakan Goranov, ”İkinci efsane bazı şartlı vatansever siyasi oluşumların Bulgaristan’ın egemenliğini yitireceğine ikna etmeye çalışmasıdır. Aslında tam aksine – Bulgaristan Avrupa Merkez Bankası’nın karar alma sürecine iştirak edecek. Yani Euro Bölgesine giriş, devletin ve Bulgaristan Merkez Bankası’nın para politikasına daha aktif bir şekilde katılma imkanını artıracaktır” dedi.

Bundan önce Başbakan Borisov, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile bir araya geldi.

Toplantıda Borisov, pratikte bizim ERM II’ye girmek için sayısal kriterleri karşıladığımızı söyledi, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ise dış borcumuzun azaltılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar