Başbakan Boyko Borisov, bölgede refah olması için defalarca Balkan liderlerinin akıllı davranmaları ve barışçıl olmaları çağrısında bulundu.

Borisov, Uluslararası Ekonomi Fuarı’nın açılışını yapmak üzere Bosna Hersek’in güneyindeki Mostar şehrinde bulunuyor. Başbakan, Uluslararası Ekonomi Fuarı Bosna Hersek Başkanlığı ve bu yılki fuarın ortağı olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic’in daveti üzerine fuarın açılışına katıldı.

Mostar’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Borisov, “ Balkan ülkeleri olarak hiç birimiz bencil olmamalıyız ve çatışma çıktığında her hangi birimizi etkilemeyeceğini düşünmemeliyiz” dedi.

Mostar şehrinde yeniden yapılandırılan köprüyü örnek vererek, şunları söyledi:” Bir saniyede tahrip edilir, sonra 20 yıl boyunca yeniden inşa edilir”.

Balkan liderlerine seslenen Borisov, şöyle konuştu: ”Akıllı davranalım, sonuçlarına sadece biz katlanacağız. Kim çatışma çıkmasına izin verirse, herkesi peşinden sürükleyecek, bu yüzden bu kadar çaba sarf ediyoruz”.

Avrupa Birliği’nin (AB) bölgede barış ve refah istediğine dikkat çeken Borisov, ancak ülkelerin sorunları konusunda Birlik üyesi olup Brüksel’den bir çözüm beklemek yerine önceden çözmeleri gerektiğini vurguladı.

Borisov, “Devlet Başkanı Vucic süreci devam ettirmek ve barışı korumak için büyük çaba sarf ediyor. Kosovalı mevkidaşının (Haşim Taçi) da bu yönde hareket edeceğini içtenlikle umuyorum. Bu provokasyonlar ve çatışmalar herkesi endişelendirmeye başladı, çünkü yaralar hala çok taze” dedi. Borisov, şu anda sıcak çatışma bölgelerini Kırım, Suriye, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs olarak sıraladı.

Vucic, Bulgaristan’ın bölgedeki durumla ilgili ciddi ve sorumlu bir tutum sergilediğini ve AB’ye başkanlık eden ülkenin başbakanı olarak Borisov’un bu sürece çok yardımcı olduğunu söyledi.

Görüşmenin planlanandan daha fazla sürdüğünü vurgulayan Vuciç, en çok Borisov’un da hoşuna gitmediği konuları ele aldıklarını belirterek, “Borisov, arkadaşımız olsa da, Belgrad ve Priştine’nin ve bölgenin sorunlarına kulak vermek zorunda kaldı” dedi.

Sırbistan Devlet Başkanı, “Sırbistan’ın barış ve istikrarı korumak için bölgedeki sorunlara bir çözüm ve uzlaşma bulmaya çalışmak, kışkırtıcı ifadelere karşı sabırla tepki göstermeye çalışmak için elinden gelen her şeyi yapacağına onu ikna etmeye çalıştım” dedi.

Vucic, her çatışmanın bizi 100 yıl geri götüreceğini söyledi. Ayrıca Sırbistan’ın ekonomik açıdan toparlandığını ve ardı ardına üçüncü yıl bütçe yeterliliği olduğunu belirtti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar