Neriman E. KALYONCUOĞLU

Tarih: 02 Mayıs 2017

Konu:   Avrupa’da yeni dönem liderler ziyaretleri başladı.                       Avrupa ülkelerinde 2017 seçimlerinden sonra sular durulmaya başladı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da dış ülke ziyaretlerine başlıyor. 7 Haziran’da Berlin’de olacak, kanzler Angela Merkel ile temaslarından sonra, Fransa’nın yeni devlet başkanı Emanuel Macron ile görüşmek üzere Paris’e geçecek. Üçüncü defa Bulgaristan Başbakanı Borisov Haziran sonuna kadar İstanbul’a gidecek ve orada önce TC. Başbakanı Binali Yıldırım ve daha sonra da TC. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Başkanı Recep Tayip Erdoğan ile bir çalışma görüşmesinde bulunacaktır.

Borisov’un Avrupa’nın en önemli liderleriyle bu ay gerçekleştireceği resmi görüşmelerle ilgili haber iktidar partisi GERB meclis grup başkanı Tsvetan Tsevatanov 44. meclisin olağan bileşiminde açıkladı.

Borisov’un TC ziyaretini 13 Haziranda Başbakan B. Yıldırımın resmi daveti üzerine yapacağı Sofya’da çıkan “Trud” gazetesince doğrulandı. Gazete, İstanbul’da ikili ilişkilerden ve NATO çerçevesinde işbirliğinden başka Kuzey Afrika ve Yakın Doğu’dan artarak gelen sığınmacı ve göç dalgasının durdurulması sorunlarının da ele alınacağını yazdı.

***

Macron Putin görüşmesi.

Avrupa basını bu hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Paris’e yaptığı resmi ziyareti ve Fransa Cumhurbaşkanı E. Makron ile görüşmesini yorumladı.

Paris’te çıkan “Figaro” gazetesi bu ziyareti şöyle yorumladı.

İlkesel ve sert davranan Başkan Macron, Rusya Başkanı ile görüşmesinde terörizme karşı mücadelede yardımlaşma konusuna odaklandı. Macron ile Putin’in tokalaşması, geçen hafta NATO Brüksel zirvesindeki Macron Trump tokalaşması kadar sıkı ve sıcak değildi. Görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısındaki hava da buz gibiydi.

Macron, yeni seçilen bir Cumhurbaşkanı olsa da, görüşülen konuları en ufak ayrıntılara kadar tanıyan otoriter, sert ve soğuk tavrını bozmayan biri olarak ortaya çıktı.  Gazetecilerin, görüşmeleriniz buz gibi bir ortamda geçti, bunu nasıl açıklarsınız sorusuna verdiği yanıtta, diplomasi iki kişi arasında elektrik kimyası oluşturma alanı değil, sorunlara çözüm bulmaktır, dedi. O, iki liderin açık konuştuğunu ve birbirlerine söylemek istediklerini söylediklerini belirtti.

Macron ve Putin için bu görüşmenin amacı, Kırım’ın ilhak edilmesinden ve Rusya deniz kuvvetleri için Fransa’da imal edilen “Mistral” savaş gemileri satışının bozulmasından sonra Rustya’ya uygulanan uluslar arası yaptırım yıllarında zarar gören ikili ilişkileri canlandırmaktı. Putin, geçen yılın Ekim ayında, Halep şehrinin Esat rejimi ve Rus askeri uçakları tarafından bombalanması nedeniyle, bu ziyaret ertelemişti. Paris görüşmesinde Suriye ve Ukrayna sorunları da görüşüldü. Mcron, G-7 zirvesinde Rusya Ukraynayı istila etti demişti, bu görüşmede barış sürecinin yeniden başlatılması için Norman formatında temasların yenilenmesini istedi. Suriye konusunda ise, Macron, gelecekte politik ve genel çözüm bulunabilmesi için çabaların yoğunlaştırılması gereği üzerinde durdu. Macron’a göre, Rusya, Türkiye ve İran himayesi aştında ateş kese varılması Suriye sorununun şözümünü suya düşürebilir. Fransa başkanı, Suriye konusunu Başer Esat temsilcileri ile de görüşmeye hazır olduğunu kapsayan bir pragmatizm gösterirken, kimyasal silah kullanımı yasağı ve yardım konvoylarına engel olunmaması gibi iki kırmızı çizgi çizdi. O, kimyasal silah kullanım yasağının bozulduğu an Fransa’nın müdahalede bulunacağını yineledi. Macron’a göre, gerek Suriye gerekse Ukrayna konusunda Fransa’nın hemen müdahalede bulunması için uluslar arası ortamın uygun olduğuna uyarı yaptı. Fransa’nın yeni başkanının NATO ve G-7 zirvesinde hiçbir yanlış yapmadığı “Figaro” yorumunda özel olarak vurgulanıyor.

Yorum şöyle devam ediyor: Donald Trump Cumhurbaşkanı seçileli ABD ile ilgili öngörüde bulunmak zor oldu. Almanya olağan seçim hazırlıklarında bulunuyor. İngiltere ise, brexit sonrası sanki uluslararası siyasetten çekildi gibi. Macron ile Putin arasındaki ödünsüz diplomatik temaslar insan hakları konularında da gündem oldu. Macron, açık ve samimi diyalog oluşturulmadan Suriye ve Ukrayna konularında ilerleme sağlanamayacağını belirtti.

İki lider arasındaki temel görüş ayrılıkları aşılamamış olsa da, Macron’un görüşüne göre, büyük işler için daha fazla zaman gereklidir.”

Reklamlar