29 09 2017

İlgili resimTürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin 28 Eylül 2017 tarihinde Ankara’ya geldi ve bölgesel ve stratejik konular resmi dostane Beştepe görüşmelerde ele alındı.

Tarafların Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğü, gayrı meşru bağımsızlık referandumu, kırılgan bölgesel barışın pekiştirilmesi, Irak bölgesel yönetimine karşı önlemler ve ikili işbirliğinin daha da arttırılması gibi konularda görüş birliği sağlandığı duyuruldu.

Türkiye Rusya dostluk ve işbirliği ilişkilerinin yeni aşamasıyla ilgili ilgililerin paylaştığı Bulgar medyasına yansıyan ana görüşler şunlardır:

“Sputnik”: Uzman görüşlerine bakıldığında, Vladimir Putin ile R. Tayyip Erdoğan’ın Ankara görüşmesinde askeri ve politik işbirliği, Kürt sorunu, Suriye krizi ve birçok başka önemli ikili ve uluslararası sorun görüşüldü ve görüş birliği sağlandı.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, Ankara’da Putin ile Erdoğan bir iş görüşmesi yaptı ve birçok bölgesel ve ikili ilişki ele alındı.

AK Parti diplomatlarından olan, Rusya ve Türkiye Kamu Forumu Başkan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar, Beştepe görüşmesi ikili ilişkilerin çok yönlü gelişmesine çok önemli katkı sağlayacaktır, dedi ve şu vurgulamayı yaptı: “Bu ziyaret ikili ilişkilerdeki olumlu dinamizme işarettir. İki devlet lideri görüş değiş tokuşunda ve danışmalarda bulunmuştur. Bölgesel istikrar ve Suriye ve Irak konularında Moskova Ankara işbirliğinin derinleştirilmesi önemlidir.”

Diplomata göre, Kore Yarımadasında gerginliğin tırmanması, Birleşik Amerika ile ilişkiler, Miyanmar Rohinca azınlığı mağduriyeti, askeri ve politik işbirliği ce C-400 füze savunma sisteminin alınması gibi alanlarda daha yakın işbirliği konularında görüş birliği sağlanmıştır.

Ankara / Beştepe zirve görüşmesi, Enerji Pazarları ve Enerji Politikası (EPPEN) Enstitüsü Müdürü Volkan Özdemir ikili ilişkilerin daha yüksek yeni bir düzeye taşıma açısından bir fırsattır, diye konuştu ve son dönemde genişleyen askersel politik paket üzerinde yoğunlaşacağına işaret etti.

Aynı uzman şu vurguyu yaptı: “2016 Ağustosundan sonra, özellikle Suriye bunalımıyla ilgili Türkiye ile Rusya arasında askeri ve politik işbirliği aktif gelişiyor. Bu dönemde yeni alanlarda askeri ve politik işbirliği temelleri atıldı.

Paylaşılan görüşte, şu dönem derinleşerek genişleyen ikili ilişkilerin “Moskova Ankara Birliği” şekli alabilir vurgulaması var.

Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Prof. Natalya Ulçenko, çözülmemiş bazı sorunlar olmasına karşın, geçen yıl Rusya Türkiye ilişkileri kayda değer ilerleme kaydetmiştir.

Prof. Bayan Ulçenko, “İlişkilerimizde olumlu dinamizm var. Ankara ile Moskova birbirini dinlemeye ve ödün verme yolunda yeni adım atmaya hazır olduklarını gösterdi. Moskova ile Ankara arasında diyalog kurulması gerektiren Kürk sorunu görüşülmüş ve görüş birliği sağlanmıştır. Politik sahada Türkiye çok önemli bir oyuncudur. Şu dönemde kıtalar arası yeni Avrupa Asya Bloku kurulma sürecindeyiz. Türkiye ile Rusya uzun vadede çok önemli öncelikler getirecek olan stratejik eğilimin önemli ülkeleridir.” dedi.

Moskova / Rusya

Reklamlar