Bulgaristan Devlet Televizyonu bünyesinde yayın yapan Türkçe Haberler Masası 15. yaşını kutluyor. Üç kişilik bir ekip tarafından hazırlanan ve 10 dakika süreyle verilen Türkçe haberler, ülkede yaşayan soydaşlar için büyük öneme sahip.
Bulgaristan Devlet Televizyonu tam 15 yıldan beri hafta içi 10’ar dakikalık Türkçe haberlerle, ülkede yaşayan ve sayıları bir milyonu aşkın Türk’e, anadilinde haberleri izleme fırsatı sunuyor. Üç kişilik ekip, televizyonun öğle bültenini tercüme ederek, ağırlıklı olarak ülkenin kuzeydoğu ve güneydoğu bölgelerinde yaşayan Türkleri anadilinde bilgilendirmeye çalışıyor.
15 yıldır, Türkler için milli günlerde, dini bayramlarda veya Türklerle ilgili kültürel etkinliklerde özel haberler yapıyorlar.
Ankara Üniversitesi gazetecilik bölümünden mezun olan Selami Hasan, 3 yıldır Türkçe haberler bölümünde editör olarak görev yapıyor. Hasan, “Ortam oldukça rahat. Zaten bu benim mesleğim.
Ayrıca Bulgaristan’da yaşayan Türk azınlığına hizmet vermek, başka bir memnuniyet veriyor” diye konuştu.
IRKÇILAR SALDIRIYOR AMA HALK TEBRİK EDİYOR
Devlet kanalı BNT’deki Türkçe haber bülteni halk tarafından ilgiyle izleniyor ancak zaman zaman milliyetçi siyasi çevrelerin politika malzemesi olmaktan kurtulamıyor. Türkçe haberler masasının kurulduğundan bu yana baş editörlük görevini yürüten İzzet İsmailov ise milliyetçi söylemlerin siyasi alanda kaldığı görüşünde.
İsmailov, şöyle konuştu: “Çevremize bir baksak, sanki böyle etrafımız kaynıyor gibi görünüyor, oysa hâlbuki hiçbir sorun yaşamadık. Şöyle bir örnek verebilirim. Bize saldırılar devamlı sürüyor, özellikle seçim dönemlerinde. 15 yıl içerisinde hiç kesintisiz, sürekli devam etti. Buna rağmen yolda beni tanıyanlar, tebrik ediyorlar. Şu anda hiçbir defa kötü bir söz söyleyen olmadı bize karşı.”
Bulgaristan’da temmuz ayındaki son genel seçimin ardından kurulan koalisyon hükümetine destek veren aşırı milliyetçi vatansever cephesi ve muhalefette olan ırkçı Ataka partisi, Türkçe haber bülteninin yayından kaldırılmasını ya da bölgesel yayın yapan ikinci kanala taşınmasını istemişti.
İKİ CUMHURBAŞKANI DA BİZİ SAVUNDU
Ancak; televizyon yönetimi ve Bulgaristan’ın RTÜK’ü konumundaki Elektronik Medya Kurulu Türkçe haberleri savundu ve BNT’nin özerk bir yapı olduğunu açıkladı. İsmailov, bu konuda şunları söyledi: “15 yıl önce ilk başladığımızda gazetelere manşet olmuştuk. Yalnız kötü tarafıyla değil, yeni bir olay, daha önce Bulgaristan’da görülmemiş bir olay olarak bakıyorlardı. Biz enteresan, ilginç geliyorduk medyaya.
Giderek bu değişti, toplumda değil de, bazı kesimlerde bu tavır değişti, kötü tavır oldu, daha menfi yöne yöneldi. Başka bir enteresan olay var. Her defasında bize saldırılar, bizi savunma gereksinimi doğuruyor ve hep birileri çıkar bizi savunur. Cumhurbaşkanı çıkıp, bizi savunur. Önceki cumhurbaşkanı yaptı, bu cumhurbaşkanı da savundu. Bu da güzel bir olay.”
SEVDA DÜKKANCI
Reklamlar