Bulgaristan Müslümanları Diyaneti, Genel Sekreteri

Celal Faik

Tarih: 23 02 2018

Konu: Uluslar arası Anadil Günü

 

Sayın Büyükelçimiz,

Kültürel Etkileşim Derneğimizin değerli başkanı, yönetimi ve üyeleri.

Uluslar arası ANADİL GÜNÜ Sofya etkinliğinin değerli konukları, kıymetli katılımcı minikler.

Bulgaristan Müslümanları Diyaneti Baş Müftülüğü Genel Sekreteri sıfatıyla,

ANADİL BAYRAMINIZI kalpten kutlar, ANADİLİMİZ olan Türkçemizi, Bulgaristan Türkçesini ebediyen yaşatarak, zenginleştirme davamızın ortak kavgamız olduğunu belirtirim.

Bundan bin yıl önce, Sarı Saltuk Dede, İslam’a inanmış ilk büyük Türk kavmini, o dönem Bizans’a bağlı Dobruca’ya, Türk dilinin sırtında taşımış ve anadilimiz bu topraklarda artık 1000 seneden fazla yaşıyor.

Vurgulamak istediğim 21. asırda Bulgaristan’daki Müslüman Türklerin ataları, anadilimizle dinimizi birlikte bağrına basmış, yeni değerlerle donatarak yaşatmış ve yüceltmiştir. Bulgaristan Müslüman Diyaneti olarak Mestanlı, Şumen ve Rusçuk Din Okullarımızda; Sofya İslam Enstitüsünde; Müslümanlarımızın yaşadığı bütün yerleşim merkezlerindeki KURAN kurslarımızda ve tüm diğer EĞİTİM etkinliklerimizde, yaz seminerlerimizde ve ruhsal yaşamımızın özü olan diğer süreli ve devamlı çalışmalarımızda anadil eğitimine, anadilde konuşmaya ve iletişime öncelik tanıyoruz. Bizim Türkçe eğitim çalışmalarımız, haftada 3-4 saat Türkçe dersi verilen devlet okullarındaki 7 bin 200 öğrencinin dışındadır. Temennimiz bu rakamın 70 bin olmasıdır. Bulgaristan Müslümanlarının anadili Türkçedir. Başmüftülüğümüz, eğitim ihtiyaçlarımız için ders kitabı, yardımcı kitaplar basıyor ve sağlıyor; yarısı Türkçe olarak “Müslümanlar” dergisi, çocuklarımız için ”Hilal” eki, yerli ve yabancı yazarlardan eserler yayınlıyor, Türkçemizi, temas, iletişim, yaşam, din ve bilim dili olarak geliştirmeye büyük gayret gösteriyor.

Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre günümüzde dünyada 6 bin dil konuşuluyor.

Dünyanın geleceğini düşünenler bu canlı dillerden 2 500 ‘ünün 2 050 yılına kadar yok olmasını planlamış. Yok olacak dillerin 33’ü günümüzde Avrupa Birliğinde yaşıyor. Sivri akıllıların hedefinde ANADİLİMİZ TÜRKÇE de var. Bulgaristan Eğitim ve Teknoloji Bakanlığının Türkçemizi “zorunlu diller müfredatına” almamasının (seçmeli ders) statüsünde kalmamızın temelinde olan budur.

ÜNESKO ve UNİSEFT gibi, görevleri arasında en önemlisi anadil esasında dünya kültürünü yaşatarak zenginleştirmek olan uluslar arası kuruluşların anadilimiz Türkçeye sıcak bakmamasına da ancak bu anlamı verebiliriz.

Çok yakın bir zamana kadar anadilimiz Bulgaristan’da bir din, edebiyat, sanat ve kültür dini olmakla birlikte, bir de, tütün, hububat, gül ve lavanta gibi teknik ürünler üretimi ve hayvancılık ve tarım ürünleri işleme sanayinde üretimde kullanılan dil, oluğu gibi değişik etniklerden ve dinlerden insanların arasında yardımlaşma ve hoşgörü yani barış, güvenlik ve huzur dili idi.  Başı sıkışan, Müslüman’ı Türkçe arıyordu.

Ayrıntıların derinliğine inmeden şunu belirtmek istiyorum. Din dışında, hiçbir ideoloji, dünya görüşü ve doktrin, ahlak yaratamaz. Tarihte en üstün ahlakı İslam dini yaratmıştır. Bulgaristan’da yeri hiçbir şeyle doldurulamaz ve yasaklarla yok edilemez Müslüman ahlakı, anadilimizde yaşıyor. İslam barışsa, anadilimiz barışı ve istikrarı yaşatan bünye ve ruhtur.

21.yüzyılda nüfusumuzun en büyük etniği olan Bulgarların demografik duraklama yaşaması ortamında, anadili Türkçe olan azınlık topluluğumuz Bulgar halkını yaşatan ana dinamik durumuna geldi ve giderek daha büyük bir sorumlulukla nüfusun yeniden üremesinde ve hayat haklarını ve özgürlüklerini genişletme misyonunda daha büyük sorumluluk üslenmeye başladı. Dinimiz ve anadilimiz bu işlevin manevi güç kaynağıdır.

Ben, anadilimizin, dinimizle birlikte,  şiirlerimizde ve öykülerimizde, atasözlerimiz, fıkra ve esperilerde, sanat ve yaratıcılığımızın tüm dallarında serpilip açmaya devam edeceğine inanıyorum. 19. defa kutladığımız ANADİLİMİZ – TÜRKÇEMİZ GÜNÜ hepinize kutlu olsun. Anadilimizde ibadet edelim, anadilimizde dua edelim, anadilimizle yaşayalım. Ne mutlu Müslüman olana! Ne mutlu Türküm diyene!

Teşekkür ederim.

Reklamlar