Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma (BAL– GÖÇ) Derneği işbirliğiyle 1. Uluslararası Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu, 7 Mart 2018 tarihinde, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal BAYSAK, İzmir Bornova Belediye Başkanı Olgun ATİLLA, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet BUDAK, Enstitü Müdürü Prof.Dr. Metin EKİCİ, Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret TÜRKMEN, E.Ü.Kadın Araştırmaları Arş. ve Uyg. Merkezi Müdürü Prof. Dr. Konca YUMLU, İzmir BAL-GÖÇ Genel Başkanı Abdurrahim NURSOY, önceki Başkanları Prof. Dr. Ayşe KAYAPINAR ve Fahriye ERSOY, Ege Üniversitesinden birçok Dekan, öğretim üyesi, öğretim görevlisi, BAL-GÖÇ Genel Merkez Yöneticileri, Şube Başkanları ve Yönetimleri, Dernek Üyeleri ve öğrencilerin katılımları ile E.Ü. Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Konferans Salonunda gerçekleşti.

İzmir BAL– GÖÇ Genel Başkanı Abdurrahim NURSOY sempozyumun açılış konuşmasında, “Bugün burada BAL-GÖÇ ile Ege Üniversitesi’nin işbirliğinde, 1. Uluslararası Balkanlar’da Türk Kadını başlıklı sempozyumunun icrası için toplanmış bulunuyoruz.

Şüphesiz bu konu iki yönden de önem taşımaktadır. Birincisi Balkanlar ve diğer boyutu bizlerin her zaman baş tacı olan Kadınlarımız bizler için fazlasıyla önemlidir. Malumunuz 1877-78 Osmanlı-Rus Harbi’nden günümüze değin ülkemize Balkanlar’dan göçler gerçekleşiyor. Bu noktada İzmir’imiz de söz konusu göçlerden fazlasıyla nasibini almıştır. Şöyle bir tarihsel sürece göz gezdirdiğimizde, İzmir gerek mübadeleyle gerekse muhacirlikle harman olmuş ve günümüz profiline kavuşmuştur. İzmir’in tarihsel özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda Balkanlar’dan da yaşanan göçler ayrı bir güzellik katmış ve hak ettiği unvana yani “Güzel İzmir” deyimine kavuşmuştur.

Diğer yandan, güzellik ve zarafet dendiğinde kadınlar olmaksızın böyle bir kurgu düşünülemez. Ancak kadınlarımız sadece güzellik ve zarafetle değil, aynı zamanda fedakârlık, cefa ve emek gibi kavramlarla özdeşleşmiştir. Hatırlamak lazımdır ki biz erkekler varlığımızı aynı zamanda onlarla anlamlandırabiliyoruz. Bütün kadınlar için geçerli olan bu ifadeler Türk kadını söz konusu olduğunda daha farklı bir boyut kazanıyor. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de vurguladığı gibi “Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Türk kadınından daha fazla çalıştım diyemez.”

Bilindiği üzere Türk kadınları Türk vatanının en azimli, en yurtsever fertleri olmuştur. Gerek cephede gerek cephe gerisindeki kahramanlıkları, gayretleri açıktır.

Değerli misafirler,
Bugün işte ana hatlarını çizdiğimiz Türk kadını profilini Balkanlar’daki boyutuyla ele alacağız. Herkesçe malumdur ki Türkler arasında “yuvayı dişi kuş yapar” sözü sıkça kullanılır. Yuvayı dişi kuş yaparsa, bir yeri yurt yapan yine kadındır. Balkanlar’ı bize 500 yıl boyunca yurt yapan Türk kadınının kendisinden başkası değildir. Dolayısıyla bugünkü sempozyumun konusu Balkanlar’ı yurt yapanların hikâyesi, son 200 yılı savaşlarla, parçalanmayla anılan bir bölgenin en cefakâr kişilerinin öyküsüdür. Bu öykünün içinde bizim bugün bizim yaşadığımız, hayatımızın her anına nüfuz eden kendi kültürümüz var. Unutmamak lazım ki ilk eğitimimizi nasıl ki annelerimizden aldıysak, hayatımızın her alanına ailelerimizde annelerimizden bize aktarılan öğretiler bir şekilde etkisini gösteriyor. Sempozyum süresince tarihimizde yaşananlardan müziğimize, Balkanlar’da Türk kadının ekonomik durumundan sosyo-kültürel hayattaki yerine kadar bir dizi konu başlığıyla Balkanlar’daki soydaş kadınlarımız ile Türkiye’ye gelen göçmen olarak gelen kadınlarımızın profilini ve önemini ortaya çıkarmaya çalışacağız.

İzmir BAL-GÖÇ olarak Ege Üniversitesi ile işbirliği yaparak böylesi bir etkinliğin yapılmasının sadece camiamız açısından değil, İzmir’imizin ve ülkemiz için farklı bir anlam taşıdığını düşünüyorum. Bu vesileyle Ege Üniversitesi’ne ve Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne teşekkür ediyor, Sempozyumun hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum ve Tüm Kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” diye ifade etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar