Stara Zagora, ıhlamurlar şehri olarak biliniyor. Onun dışında bu şehir, biranın mekanı da sayılır. Bulgaristan’ın en eski ve en büyük bira fabrikalarından biri burada bulunuyor. Fabrikaya bağlı oluşturulan Bira Müzesi ise, şehrin en çok ziyaret edilen atraksiyonu haline geldi.Bira üretim ünitelerini gezmek, müze sergisini görmek, ülkenin en ünlü markalarından birinin nasıl hazırlandığını görmek, kehlibar renkli içeceği sevenler için cazip bir güzergah oluyor. Neden mi?Turun sonundan başlamak gerekirse, burada ziyaretçilere yerli üretim biradan fıçılardan içecek ikram ediliyor.

Mağazalarda sunulmayan ve sadece orada ziyaretçilere ikram edilen olgunlaşmamaış ham bira da sadece burada içilebilir. Ancak, biranın köpüklü ferahlığını tatmadan önce, Stara Zagora’da bira üretimin tarihçesini anlatacağız.

1902 yılki bira fabrikası.1902 yılında genç doktor Konstantin Kojuharov yurtdışından dönüyor ve “Bıdaştnost” adlı ilk bira fabrikasını kuruyor. Çek düzenine göre kurulan üretim tesisi, ilk başlangıçta parlak dönem yaşıyor, daha sonra iflas ediyor.1921 yılında Zlatevi kardeşler “Trakya” AŞ şirketini kuruyor ve Bulgaristan’ın dört bir yanından hissedarların gücünü birleştiriyor.  Fabrika inanılmaz başarılara imza atıyor. Üretilen içki kısa sürede tüm Güney Bulgaristan pazarlarına yayılıyor, kısa sürede favori oluyor. Rakı ve şarap tercih eden Bulgarlar bira tadına alışıyor. Burada da kaderin yazgısı kendini gösteriyor.Birinci Dünya Savaşından sonra bira fabrikası üretimi durduruyor, makineler satılıyor. Bina depoya dönüşüyor, çevresi ise buğdayla ekiliyor. 20.asrın 50’li yıllarına kadar bu böyle devam ediyor. Sosyalist dönemde eski bira fabrikasının yerine “Zagorka” adı verilen yeni bir fabrika kuruluyor. Şehir sakinleri yeni edinime çok seviniyor. Daha ilk aylarında fabrika piyasayı resmen istila ediyor ve bir iki ayda 10 milyon litre bira çıkarıyor. Ondan sonraki yıllarda üretim kat, kat artıyor.

Bugün “Zagorka”, Hollanda’nın ünlü “Haineken” firmasının bir yan işletmesi oldu. Günümüzde de “Zagorka” en çok tercih edilen markalardan biri.

XX. asrın 60'lı yıllarında

Ülkede sertifikalı tek Bira Müzesinde ne var? Müze sorumlusu Svetla Dimitrova anlatıyor:

“Markanın kurucularından bazılarının resimleri ve özel eşyaları var. Özel bir vitrinde muhafaza ediliyor. Geçmişte etiketlerin nasıl olduğunu görmek mümkün. Eski cam şişeler de burada sergileniyor. “Bıdaştnost” markalı ilk biranın şişesi de müzede var. Ülkenin ilk bira ustası Andrey Braşavanov’un kitaplığından eserler müzede sergileniyor. Tüm ürünlerin test edildiği eski laboratuvar aletleri de teşhir ediliyor. Büyük ilgi görüyor sergi. Cuma, Cumartesi, Pazar günleri Japonya, İngiltere, ABD, Almanya, Hollanda, Rusya’dan ziyaretçiler geliyor”. Müze yılda 2 000 turist tarafından ziyaret ediliyor. 130 eserin bulunduğu müze gezildikten sonra, her ziyaretçiye sempatik bir hediye veriliyor. Turistlere, bira dünyasına yolculuklarını hatırlatacak “Zagorka” markalı bir bardak sunuluyor.

Türkçesi: Sevda Dükkancı

Reklamlar