Bulgaristan kaçak göçmen akışına karşı Türkiye sınırına duvar örmeye başladı. Şubat ayında bitmesi planlanan 33 kilometre uzunluğundaki duvarla özellikle Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya geçişinin engellenmesi hedefliyor. Ancak mülteci kuruluşlar duvarın göçü engellemeyeceği ve mültecilerin hayatını tehlikeye sokacağını düşünüyor.

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Avrupa’ya ulaşmak isteyen mültecilerin çoğu Bulgaristan yolunu deniyor. 2013 yılının başında 11 bin civarında Suriyeli mülteci zorlu bir yolculuğun ardından Türkiye sınırını geçip Bulgaristan’a geçtiği açıklandı. Günde ortalama 100 Suriyeli’nin ayak bastığı Bulgaristan’da Sofya hükümeti çareyi sınır güvenliğini artırmakta buldu.

Savunma Bakanı Angel Najdenow ise kaçak göçmen akışına karşı Türkiye sınırına duvar örmeye başladıklarını duyurdu. Sınırın sıkı korunmadığı bölgelerde inşa edilecek duvarın 33 kilometreyi bulacağını söyleyen Bulgar bakan, duvarın yanı sıra özel asker ve polis birlikleriyle sınır güvenliğini artıracaklarını bildirdi. Yunanistan da geçtiğimiz aylarda mültecilerin geçiş noktası olarak bilinen Orestiada (Kumçiftliği) yakınlarındaki kritik bir bölgeye 12.5 kilometrelik bir duvar çekmişti.

Bulgar hükümetinin Şubat ayında bitirmeyi planladığı duvar 4 milyon Euro’ya mal olacak. Fakat uluslararası göçmen kuruluşları duvarın göçmen akışını durdurmayacağını düşünüyor. Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteciler Komiserliği (UNCHR) ise duvarın örülmesinden sonra mültecilerin daha tehlikeli yollar deneyeceğine dikkat çekti. UNCHR ayrıca duvarın insan kaçakçılarının işine yarayacağına vurgu yaparak Sofya hükümetini uyardı.

‘SURİYELİ MÜLTECİLER GERİ GÖNDERİLMESİN’

Bulgar güvenlik güçleri özellikle son aylarda sığınmacıların girişine izin vermemeye başladı. Fakat Birleşmiş Milletler Yüksek Komiseri Antonio Guterres Bulgaristan ve Yunanistan’a ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin geri çevrilmemesi için önemli bir çağrıda bulundu. Aynıca şekilde Avrupa Komisyonu’nun içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström’ün sözcüsü Michele Cercone de sığınmacıları geri itmenin AB ve uluslararası hukuka aykırı belirterek her iki ülkeyi uyardı.

Duvarların çözüm olmadığı konusunda uyarılarda bulunduklarını belirten AB yetkilisi Cercone “Göçmen akışına karşı köklü çözümler bulmak gerekiyor. Bunu yaparken de AB üyesi ülkeler temel haklar, uluslararası ve birlikten kaynaklanan yükümlülüklere göre hareket etmeliler” diye konuştu.

MÜLTECİLER AĞIR KOŞULLARDA YAŞIYOR

Avrupa Birliği üyeleri arasında en fakir olan ülke olan Bulgaristan’a ayak basan mülteciler ise ağır koşullarda yaşıyor. Mültecilere aylık 5 milyon Euro bütçe ayıran Sofya hükümeti, birçok kez Avrupa Birliği’nden acil yardım talebinde bulunmuştu. Avrupa Komisyonu mülteci akışıyla karşı karşıya olan kıtanın giriş kapılarında tedbirlerin alınması için Bulgaristan, Yunanistan ve Kıbrıs’ı kriz bölgeleri olarak ilan etti.

Mülteci yardımı kuruluşları ise Avrupa’nın mülteci krizine karşı daha insani tedbirler almasından yana. Hükümetlerin iltica yasasını değiştirerek mülteciler arasında ayrımcılığı ortadan kaldırılmasını talep eden kuruluşlar Suriye, Irak ve Afganistan gibi iç savaş ile kriz bölgelerinden gelen insanların yalnız bırakılmamasını istiyor.

Kaçak göçmenlerin Avrupa ülkelerine ulaşmalarını engellemek amacıyla kurulan Frontex (Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi)’nin verdiği bilgilere göre kıtaya iltica edenlerin yarısına yakınını Türkiye üzerinden geliyor.

AB ülkelerinin Akdeniz’de denetimi artırmalarından sonra mültecilerin Türkiye üzerinden kara yoluyla Yunanistan ve Bulgaristan’a geçtiklerine dikkat çekiliyor. Türkiye’de son 15 yıl içinde 271 milyon yabancı uyruklu ülke giriş yaparken, aynı dönemde 266 milyonu ülkeyi terk etti.

Reklamlar