Dr.Halide AKINCI

“ABV” BİR MAFYA TASARIMIDIR.

25 Ocak 2014’te Sofya Kurultayı’nda kurulacak “Sansürsüz Bulgaristan” Partisi Başka Nikolay Barekov ile bir söyleşi:

“Uikend” gazetesi sayı 18-24.I.2014, sayı 3 (532), yıl 12.

Nikolay Barekekov, Bulgaristan TV ekranında bir başarılı politik program yöneticisi ve “TV 7” ve “NEVS 7” TV Program Müdürü olarak çalıştı. Ülkede alıp yürüyen dolandırıcılığa son vermek ve emekçi ve emekli halkın gelirlerini yükseltmek için 2013’te politikaya atıldı. Sosyolojik araştırmalara göre, barajı atlayıp gelecek meclise girecek potansiyel topladı.  İktidara tırmanmaya devam ediyor. 25 Ocak günü “Sansürsüz Bulgaristan” hareketi partiye dönüşecek. Liderden 2014 Bulgaristan resmi istedik. Barekov evli ve bir çocuk babasıdır.

 

SORU: 25 Ocak günü Sofya’da “Sansürsüz Bulgaristan” Partisi kurulacak mı?

Yanıt:  Evet. 5000 (beş bin) kişi katılacak. Salana sığacak mıyız bilmiyorum. Ulusal Kültür Sarayı bahçesine de 2-3 bin sempatizan toplanacak. Bugünkü sisteme karşı olan en büyük en kalabalık parti biziz. Tüm belediye ve şehirlerinden konuklarımız gelecek. Bulgaristan sansürsüz yönetecek bir yöreler partisini kuruyoruz. O, gerçek problemleri halka açıp çözecek. Bir politik biçimlenim olarak Bulgaristan’daki şu iki politik blokla mücadele halindeyiz:

1)      Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH);

2)      Miglena Kuneva, İnak Kostov, Boyko Borisov ve Georgi Pırvanov.

“Sansürsüz Bulgaristan” bir politik merkezdir. Var olan statükoya (mevcut duruma) cephe açmışız. Hedefimiz politik ahlakı ve gelenekleri değiştirmektir.

 

SORU: Ülkeyi bunalımdan nasıl çıkaracaksınız?

Yanıt:   Önce yönetim toptan değişecek. Bu İvan Kostov, Sergey Stanışev, Miglena Kuneva, Borisov, Tsvetanov ve Pırvanov iktidarda bulundukları müddetçe olamaz.

 

Bunalımdan çıkmak için yeni fikirleri olan şahıslara gerek var. Bir dava peşindeyiz.

Vatandaşa hizmet eden ve insanlara yararlı olan bir yönetime gerekiyor. Partimiz Bulgar toplumunda şu 3 (üç) temel sorunu öne çıkardı:

a)      Fakirlik; b) İşsizlik; c) Nüfusun yok olması.

Hepsinin kaynağı: istihdam yetersizliği ve çok düşük yaşam seviyesidir.

Biz Bulgar iş adamlarını, endüstriyi ve ekonomiyi desteklemek için köklü bir program geliştirdik. Çalışanlar daha yüksek ücret, analar daha fazla sosyal yardım ve emekliler de ihtiyaçlarını karşılayacak emekli maaşı vereceğiz. Emekli maaşlarına her yıl % 20 maaşlara da % 10 zam yapmayı öngörüyoruz. KAYNAĞIMIZ DOLANDIRICILIK VE RÜŞLETLE DEVLETİN SOYULMSINA SON VERMEKTİR.

 

SORU: Erken seçim olacak mı?

Yanıt:  İnsanlar B. Borisov, Ts. tTsvetanov, G. Parvanov ve Üçlü Koalisyon ortaklarını   hapishanede daha erken görmek istiyorlarsa, olası daha yakın bir zamanda erken seçim yapılacaktır. 2014’te ya da 2015’re genel seçimler ne kadar daha yakın bir günde olursa, biz ülkeyi yönetme olanağını, o kadar daha yakın bir zamanda elde edeceğiz, “temiz eller” operasyonu için gerekli olan verileri ve bilgileri savcılığa o kadar daha yakın bir günde sunabileceğiz. İşte o zaman, Bulgar halkını soyan, ülkeyi talan eden, sözün tam anlamında halktan milyarlar çalanlar hak ettikleri adil cezayı bulacaktır. Bulgaristan’da hakikatten ceza alan ilk Başbakanı göreceğimiz gün artık geldi. Romanya’da Andrea Nistase 5 (beş) yıl hapis cezası aldı. Biz, B. Borisov gibilerin mutlaka hapse atılması için elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Üçlü Koalisyon lideri İv. Kostov neden yatmasın hapiste? Sosyalist Parti içinde suç işlemiş kişiler var, onlar da cezalandırılmalıdır. Herkes hak ettiğini bulduğunda Bulgar halkı o politikacıları demir parmaklıkların ardında görmelidir.

Benim tahminlerime göre, politikacılarını yargılayacak olan son ülke Bulgaristan olacak, fakat bizimkiler hapishane narlarında daha uzun zaman yatacaklar.

 

SORU: Protestocuların arkasında duran kimdir?

Yanıt:   Şubat protestolarının arkasına halk vardı. Bu dalgadan “Sansürsüz Bulgaristan” partisi çıktı. “Güç” ve “Sivil kontrol” gibi vatandaş hareketleri etkindi. Bizimki Şubat protestosu partisidir.

 

SORU: Diğer protestolarda politik çıkar var mıydı?

Yanıt:   2013 yılında gelişen öteki protestoların ardında B. Borisov durdu. Bu parayı, ödeyebilecek başka biri yoktu. Parayı veren, o ve “Paşa” gibi mafya çete başlarıydı. Protestolara katılanlara para verildiğini gören halk kitlesi, eylemden uzaklaştı. Bu hafta, “erken uyananlar” adıyla ün yapan üniversiteliler de yelkenleri topladı. Sebep, para musluğunun kapanması oldu. Oligarşi ve mafya parayı başka bir tasarım olan Parvanov’un “ABV” – projesine kaydırıldı.

 

SORU: V. Siderov’un tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yanıt: O Bulgar milliyetçiliği ve yurtseverliği için yüz karasıdır. Bulgar politikasında tesadüfen siyasete katılıp büyük imkânlar ele geçiren, ayrıcalık ve kazanımlar elde eden, kişiler var. Bulgaristan artık bir işte başarılı olan insanları bulup devlet işlerinde görevlendirmelidir.

 

SORU: Siz B. Borisov’un Başbakanlığa yakışır biri olmadığını söylüyorsunuz…

Yanıt: Politikacıların devleti cahilce yönetmelerinden korkuyorum. Bundan seçmenler de suçludur. Borisov Bulgar seçmenin kulağında büyük bir küpe olmalıdır. Bundan böyle tahsilli ve sistem yönetebilen yöneticiler seçmeliyiz.

 

SORU: GERB’ten yeni vekiller de ayrılacak mı?

Yanıt: Bu partide merkezden kaç süreci var.  Lider Borisov’un hareketlerini öngörebilmek imkânsız olduğundan, Başkan yardımcısı Tsvetanov’un bir milis gibi davranmasından olacak, parti dağılıyor. Bu partiden çok kişi ayrılacak. Kimileri vicdan sesi dinleyerek, diğerleri ise, şimdiye kadar kendilerine yönetimin elinde tuttuğu bazı suç delilerine bağımlılıktan kurtulup kaçacaktır.

 

SORU: Hangi milletvekilleri dokunulmazlıklarından kendileri vazgeçmelidir?

Yanıt: Ben, dokunulmazlığa karşıyım. Kanımca, milletvekilleri dokunulmazlığı olmamalıdır. Politik partilere devlet yardımları da kesilmelidir. Anaların paralarını politikacılar çalıyor ve bildikleri gibi harcıyor. Her yıl 50–60 milyon böyle tüketiliyor. Tüm liderlerin, bu arada  Mestan ve Stanişev’ın de dokunulmazlıklarından hemen vazgeçmesi gerektiğine inanıyorum. Borisov ile Siderov’un dokunulmazlıkları hemen kaldırılmalıdır. Bizim önerdiğimiz “temiz eller” politikası uygulamaya konduğunda dokunulmazlık, gizli banka ve of Şor hesapları olmayacak. “Temiz eller” operasyonunun anlamı budur. Ben, Reformcu Blok” partisi böyle bir öneri getiremez, çünkü İvam Kostov ile Daniel Vılçev’in paraları of Şor hesaplardadır. Bu teklifi, of Şor hesabı olan Borisov da yapamaz. Bu operasyonu BSP de yapamaz, çünkü onlar paraları “kırmızı bavul” içinde çaldılar. “Temiz eller” operasyonu Geçiş Dönemi suçlularına karşı yapılacaktır.

 

SORU: İvaylo Kalfin BSP’nin AB Parlamento seçimlerinde liste başı olmayı ret etti…

Yanıt:   20 000 (yirmi bin) levalık takım elbise giyen, şimdiye kadar AB Parlamentosunda çok büyük yetki sahibi olmalasına rağmen, halkımız için parmağını bile oynatmayan, kendisi Cumhurbaşkanı adayı iken, ona verilen oyları çalan Borisov’un Bankiya kasabasındaki villasına koşup, onunla uzlaşmaya çalışan bir kişiden ne beklenir ki? Kendisine oy verip, onu yasal yoldan Cumhurbaşkanı seçmek isteyen halkın iradesiyle oynayanlarla uzlaşma arayan Kalfin’in kendi hareketlerinden utanması gerekir! Hiç mi onuru kalmadı?! Yorum yapmak istemiyorum…

 

SORU: Bir politik tasarım olan “ABV” projesinin gerçekleştirilmesinde Pırvanov ile R. Petkov’a yardım eden B. Borisov mudur?

Yanıt: Ben bunu çok önce sezdim. Bu kişiler her zaman birbirlerine sevimli bakmıştır.  Eski İç İşleri Bakanı Rumen Petkov’a Boyko’nun  “Çoban Köpeği” deyenler yanılmadı. Bunların ortak soy ağıcı var Bu, BSP, BKP, Andrey Lukanov – genidir. Bunların hepsi,  A. Lukanov tarafından oluşturulan yapılanmalardır:

Birisi, Boyko Borisov’un Sigorta ve Güvenlik Şirketi ”CİK” tir.

İkincisi de: Devlet Güvenlik Teşkilatı – “DC”.  – Parvanov ile R. Petkov buradan gelmiştir. Bu iki yapılanmanın soy ağıcı birdir. Geçiş Dönemi öyküleri birbirine örülmüştür. İnsanlar şu son gelişmeler ile ilgili şunları söylerken haklıdır: “Devlet Güvenliği DC ile CİK kucaklaştı.” Ben, yıllar yılı uyuşturucu ticareti yapan ve amfetamin hapları üreten Galev Kardeşlerin kendilerine para verdiğini biliyorum.

 

SORU: Bulgar Sosyalist Partisi BSP’yi parçalamak için B. Borisov kaç para vermiştir?

Yanıt:   Politikacıların bugünkü fiyatını sormamız lazım. Bu cevabı G. Pırvanov da verebilir.

 

SORU: “ABV” tasarımının geleceği olabilir mi?

Yanıt:   İkinci dönem Cumhurbaşkanlığından sonra G. Parvanov bir politik ceset olmuştu. Politik hareketi de ölü doğmuştur. O yeni bir fikir sahibi olmadığından, işleri eski suratlarla yönetmek istiyor. Parvanov tamamen başarısız bir cumhurbaşkanıydı. Bununla birlikte gazetecileri dinletti, aydınların kişilik haklarını çiğnedi, birçok skandala neden oldu.

 

SORU: B. Borisov’un Parvanov’u çöpe atması beklene bilir mi?

Yanıt: O, dostlarının hepsinden uzaklaştı. Eski Cumhurbaşkanı’nın paralarının tükendiğini gördüğü an, ona darbeyi vuracaktır. Şimdi ona müttefik birileri lazım. Hedefleri, Parvanov’un BSP’yi ele geçirmesi ve ardından BSP-GERB ortak hükümetini kurmaktır.

 

SORU: 2015 yılında Bulgaristan’ı idare edeceğinizi söylediniz. Bu iddianın ardında  durmaya devam ediyor musunuz?

Yanıt: Evet. İnsan Bulgaristan’da Geçiş Dönemi’nin bitmesini istemeye ve adaletin hüküm sürmeye başlamasını istemeye devam ettikçe, bu olacaktır. 2015 yılı bu bakıma anahtar yıldır.

 

NOT: 1) “Sansürsüz Bulgaristan” partisine aşırı milliyetçi tavrıyla bilinen Makedonya İç Devrim Örgütü

(VMRO) ile BKP’den olup BSP ve GERB dışı kalan bazı yaşlı kadrolar da katılmıştır.

2) “Sansürsüz Bulgaristan” partisi lideri N. Barekov 1915’te Ermeni “soykırımı” belgesini imzalamıştır.

 

Reklamlar