Düğün gününe adım adım yaklaşırken sıradaki durağımız kına gecesi! Peki kına gecelerinde tercih ettiğimiz bindallı nedir, bu gelenek nereden gelir? Bindallı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizin için derledik.

Kına gecesi, evlenmeden önce evimizde geçireceğimiz son geceyi kutlamak ve ailemize veda etmek amacıyla yaptığımız, kökeni çok eski dönemlere dayanan ve hala ilk günkü popülerliğini koruyan bir geleneğimizdir. Bu özel gecenin en önemli anları ise kınanın yakıldığı ve sevdiklerimizin etrafımızda şarkılar söylediği o duygusal dakikalardır. İşte bu özel anlarda gelinlerimiz, üzerlerinde renk renk, desen desen bindallılar taşırlar. Peki bindallı nedir, bindallı geleneği nasıl doğmuştur?

bindalli

Bindallı, kökeni Osmanlı dönemine kadar dayanan ve günümüze kadar orijinal haliyle gelmiş bir giysi. O dönemde bindallı, gelin tarafından önce kendi düğününde gelinlik olarak, sonra da başka düğünlerde elbise olarak giyilirmiş. Şekil olarak kaftana benzeyen bindallı, genellikle üzerinde çiçek, dal ya da yaprak motifleri taşır ve ayaklara kadar uzanır. İpekli, kadife ya da atlas kumaştan dikilebilen bindallı genelde kırmızı olarak tercih edilse de son yıllarda farklı renkler ve modeller de sıkça karşımıza çıkmakta. Artık bindallılarda da maviler, yeşiller, morlar; ya da prenses kesimler ve kuyruklu modeller görebilmek mümkün.

Geleneksel olarak üretilen bindallılar uzun bir emeğin sonucunda ortaya çıkıyordu. Çünkü giysinin üzerindeki tüm işlemeler sırma tel ile bir usta tarafından tek tek işlenirdi, bu yüzden de bindallıların pahalı olması kaçınılmaz oluyordu. Ancak son yıllarda gelişen teknikler sayesinde sırma tel kadar zarif duracak ince altın ya da gümüş rengi desenler, daha uygun maliyetlerle bindallıların üzerine işlenebilecek hale geldi. Yine de geleneksel tel ile işlenmiş bindallı isteyenler, çeşitli yerlerden kiralama imkanı bulabilir ya da yavaş yavaş ninelerinin naftalinli sandıklarını karıştırmaya başlayabilirler.

Bindallıyı giydikten sonra altına nasıl bir ayakkabı tercih edeceğimiz de giysimizi tamamlamak açısından oldukça önemli. Tabii ki bindallımızın hakkını verecek ve uyumlu tarzda bir model tercih etmeliyiz. Bindallının kumaşına uygun, benzer motifler taşıyan topuklu terlikler, gelinler tarafından en çok tercih edilen modellerden. Bunlara ek olarak bazı gelinler rahat olmak amacıyla düz tabanlı bindallı ayakkabılarını tercih edebiliyor ya da beğendikleri bir model babeti kendileri süsleyerek kına gecelerinde kullanabiliyorlar.

Saç aksesuarları da bindallı ile sıkça tercih edilen parçalar arasında. Tesettürlü kızlar daha çok uygun işlemeli ve renkli baş örtüleri ile bindallılarını tamamlarken; saçı açık kızlar taşlı, sallantılı tokaları ya da daha geleneksel başlıkları tercih edebiliyorlar.

Reklamlar