Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Bengisu Gürbüzer Doğru, festival öncesi yaptığı basın toplantısında, festivalin tarihinden söz etti. Bu toprakların Türkçe’nin ilk olarak resmi dil ilan edildiği topraklar olduğunu ifade eden Doğru, ‘Karamanoğlu Mehmet Bey diyor ki ‘bundan gayri divanda pazarda ve dergahta Türkçe’den gayri dil kullanılmayacaktır’. O zaman dedik ki; tek örneği olalım dünyanın. Türkçe tiyatro yapan ülkeleri birleştirelim. O dönemin Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Tomris Çetinel ismini de ‘Bir nefes gelsin bir ses olsun’ dedi. İsmini de öyle koyduk. Konya’yı bir marka şehir haline getiren devlet tiyatrolarının olması sayesinde bu festivalin altıncısına ulaştık’ dedi.

konya teatroÇok fazla ülke ağırladıklarını da dile getiren Doğru, ’5 yılda 35 ülke, 12 yerli devlet tiyatrosu grubu, 69 oyun, 127 temsil, 40 bine yakın seyircisiyle 6′ıncısını gördü bu festival. Ayrıca bu sene festivalin devlet tiyatroları oyunuyla açılacak, bu da ilk oldu bizim için’ diye konuştu.

Festivalin Dış İlişkiler Sorumlusu Sükun Işıtan da, ‘Hem kendi halkımızla dünyada gerçekleşen farklı sanatsal yaklaşımları paylaşabilmek bunları onların bir yerde ayağına getirebilmek hem de kendi oyunlarımızı dünyaya tanıtabilmek için festivaller çok önemli bir vitrin. Bu anlamda her yıl 50′e yakın dünyanın farklı ülkelerinden gelen çok seçkin tiyatro gruplarını da Türkiye’nin farklı şehirlerinde farklı seyircilerimize izletme olanağını yaratıyoruz. Festivallerimizde atölye çalışmalarımız ve çocuk oyunlarımız var. Sadece Konya’da değil bu düzenlediğimiz 5 uluslararası festivalin hepsinde biz çocuk oyunlarımızı ve atölye çalışmalarımızı asla ihmal etmiyoruz’ şeklinde konuştu.

Festivale katılacak ülkeler hakkında bilgi veren festivalden sorumlusu Doğan Doğru, ‘Festivale katılan ülkeler arasında yeni katılanlar da var. Bunlar Dağıstan Cumhuriyeti ve Balkarya. Bu 9 ülke içinde Kosova, Makedonya ve Bulgaristan’ı bizim batı yüzümüz olarak görüyoruz’ dedi.

Basın toplantısının ardından festivalin açılışı Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından festivale katılan ülkelerin temsilcileri kısa birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından festivale katılan ülkelerin tiyatro topluluklarınca oluşturulan kortej, Konya Valiliği’ne katar yürüdü. Festival bu akşam düzenlenecek açılış töreninin ardından Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun sunacağı ‘Bu da geçer ya hu’ oyunla sürecek.

14-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale, Azerbaycan, Makedonya, Bulgaristan, Dağıstan Cumhuriyeti, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti, Irak-Kerkük, Kazakistan ülkeleri katılıyor.

Reklamlar