Belitsa belediyesi Blagoevgrad iline bağlı küçük bir belediyedir. Belitsa üç dağın arasında bulunmaktadır – Batı Rodoplar, Rila ve Pirin. Belediyenin nüfüsu  11 bin civarındar. Belitsa şehri belediyenin yönetim merkezini oluşturuyor ve 3980 kişilik nüfusa sahiptir. Belediyenin zengin tarihi 1968 yılında açılan müzede görülebilir. Kasaba ve belediyede geleneksel ve köy turizminin gelişmesi için şartlar mevcuttur.

Belitsa Belediye Başkanı Radoslav Revanski 2015 yılından beri bu görevi yürütmektedir. Belitsa’nın Blogoevgrad  bölgesindeki işizlik oranı en yüksek belediye olduğunu söyleyen ve bunu değiştirmek için çok çalıştıklarını belirten Revanski radyomuza bölgeyi tanıttı:

“Bu durumu değiştirebilmek için elinden gelen herşeyi yapıyoruz. Her türlü Avrupa Birliği projesinden faydalanmaya çalışıyoruz, ticaretin gelişmesi için daha iyi bir ortam yaratmaya gayret ediyoruz ve ayrıca girişimciliği de teşvik ediyoruz. Halkın geçim kaynağı dağlık bir bölge olduğumuzdan dolayı ahşapçılıktır. Ayrıca belediyemizde birçok dikiş atölyeleri de bulunmaktadır. Bansko’ya yakın olduğumuzdan dolayı ise kış aylarında halk buraya çalışmaya gitmektedir.” diyor  Belediye Başkanı.

Dans eden ayılar adaptasyon parkı Belitsa’ya 12 km mesafede, 12 hektalık arazi üzerinde ve deniz seviyesinden 1200-1500 metre yükseklikte bulunur. Burada ayıların doğal yaşamı hiçbir şekilde bozulmamış. Park “Çetiri lapi- Dört pati” ve “Briggite Bardot” vakıfları ile Belitsa Belediyesi’nin ortaklaşa çabalarıyla kuruldu. Parkın tasarımında ve yapımında boz ayıların davranışlarını ve alışkanlıklarını inceleyen dünyaca ünlü uzmanlar yer aldı. Ayılar için doğal çevre ve normal hayat koşullarına yakın koşullara sahip korunan bir alan yaratıldı. Burada ilk kez ayılar, içgüdülerini hissedebilir ve kölelikleri sırasında bastırılan doğal davranışlarını gösterebilirler. Park 2000 yılında açılmış olup, ilk başta 6 ve daha sonraki yıllardaki park genişletildikten sonra, Bulgaristan’da kayıtlı tüm dans eden ayılar yani 25 ayı buraya getirilerek doğal yaşamlarına kavuşturuldu. Şu anda parkta 29 ayı yaşamaktadır.

“Dans eden ayılar parkı belediyemizde bulunmakta ve bu park Balkanlar’da tektir. Yaz aylarında binlerce turist bu parka gelerek ayıların yaşamını izlemektedir.” diye anlattı Revanski.

Belitsa, Bulgaristan’daki en zengin su kaynaklarının bulunduğu yerlerden biridir. Burada birçok doğal güzellikte şelale bulunuyor. Bölgede Trakya yerleşim yerinin arkeolojik çalışmalarında defin uygulamaları önemli yer tutuyor. Burada birçok kutsal mezar tepeler  bulunmaktadır. Tepelerin geçmişi Bronz Çağı’na kadar dayanmaktadır. 1995 yılındaki kazılarda tahta bir lahit ile eski mezar kalıntıları bulundu. Lahit, bir taş höyük ve toprak dolgu ile kaplı karmaşık bir taş döşeme tesislerinde bulunmaktaydı.

Belitsa’daki Semkovo dağ beldesi, şehre sadece 17 km uzaklıktadır ve deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte bulunur. Sessizlik ve doğal zenginlik sayesinde Semkovo, dinlenmek ve tatil için popüler bir yer haline gelmiştir. Yüksek kısımlardaki kar örtüsü yaklaşık 130 gün sürmektedir. Tatil köyünde birçok dinlenme tesisi vardır – oteller, bungalovlar, tatil köyü, spor alanları, kapalı yüzme havuzu, spor salonu vb. Ayrıca burada Sofya Üniversitesi başta olmak üzere, bazı üniversitelerin dinlenme kampüsleri mevcuttur.

Semkovo kış tatil yerini geliştirmeye çalıştıklarını belirten Revanski, halkın kış aylarında çalıştığını belirtti ve Semkovo’yu yıl boyunca açık olan ve ziyaret edilen bir tatil yerine dönüştürmek istediklerini söyledi.

Semkovo kış şenliğinden de bahseden Belediye Başkanı Revanski, göreve başladıktan sonra, 15 yıldır düzenlenmeyen bu şenliği tekrardan düzenleme isteğinden bahsetti. “Semkovo gelişmeye uygun bir yer, burada bu ortam mevcut” diyen başkan Revanski şöyle devam etti:

“Semkovo yerleşim yerinin arazisi ile ilgili problem çok büyük. Ancak benim hırsım daha büyük. Bizim isteğimiz arazinin belediyenin himayesine geçmesi. Böylece belediyemiz Semkovo’yu milli tatil yerine dönüştürme ve geliştirebilme imkanı elde edecek. Bu yılki şenlik, uzun bir aranın ardından 2016 ve 2017 yıllarından sonra ard arda düzenlenen üçüncü şenlikti. Semkovo’da 30 yıldan fazla bir süredir bu konuda bir gelişme yok. Semkovo’nun gelişmesi yeni iş imkanları demek ve Bansko ile birlikte bölgede kayak merkezi olma yolunda ilerleyebilmek demek.“ diye anlattı başkan Revanski.

Semkovo  kış şenliğinin önümüzdeki yıl da düzenleneceğini belirten Belediye başkanı, hükümetin küçük belediyelere dikkat çevirmesi gerektiğini bir defa daha vurguladı.

Revanski ile 2018 yılında belediyeyi nasıl geliştirmeyi planladıklarını da konuştuk. “Planladığımız birçok şey var, bunların hepsini yıllık bütçemizde ön gördük” diyen belediye başkanı şöyle devam etti.

“Belediyemiz, Tarım fonundan 7.2 çerçeve programı dahilinde, ülkedeki en çok proje kazanan belediyelerin başında gelmekte. Şu anda kamu ihalesi başlatmış durumdayız ve Semkovo-Belitsa yolunu yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Kraişte-Lyutovo yol düzenlemesi de yapılacak. Belitsa şehri ile birlikte Dagonovo, Kraişte, Gorno Kraişte ve Babek köylerinde kötü durumdaki yollarımız onarılacak. Ayrıca Belitsa’daki okulumuzun onarımı ile ilgili bir projemiz de var. Uzun yıllardır halkımızın hayalini kurduğu okuma evinin tadilatına da bir aya kadar başlanacak. Ayrıca birkaç köy yolu onarımı ile birlikte 50 yıldır çözülmeyen Kraişte köyü kanalizasyonu çalışmalarına da başlayacağız ve diğer köylerle devam edeceğiz. Yani kısacası bu yıl bizleri çok fazla iş bekliyor. Ancak biz gerekli organizasyonu yapıyoruz ve planladığımız çalışmaları gerçekleştireceğiz.” diye söyleşimizi tamamladık Belediye Başkanı Radoslav Revanski’yle.

 

Yazı: Habil Habilov, BNR

Reklamlar