BGSAM

Tarih: 25 Ocak 2017

Konu:   “Belene” Ölüm Kampında Anıt Kabri Kurulacak.                               

İkinci Boyko Borisov hükümeti son oturumunda Tuna nehri içindeki “Persin” adasında bulunan “Belene” Ölüm Kampında komünizm kurbanları anısına bir Park Anıt Kabir Kompleksi yapılmasına karar verdi. Teklif Adalet Bakanlığı ile Bayındırlık ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığından geldi.

Bakanlar Kurulu Belene Belediyesine “Belene” toplama kampı alanındaki ikinci bölgeyi totaliter rejim kurbanları anısına bir anıt kabir de içine alacak bir park inşa etme hakkı tanımış oldu.

Yine bu kararla Belene Belediyesi ise, park ve anıt kabrin bina etmek üzere, Tuna kıyısı şehir halkının tescil ettirdiği “Belene Adası” vakfına ve yerli dinsel cemaat önderi Paolo Kortizi’ye devretme hakkına sahip oldu.

Toplam alanı 110 dekar olan toplama kampı alanında yarı yarıya çökmüş 6 bina bulunuyor. Şimdiye kadar bu alan Adalet Bakanlığı’na bağlı “Ceza Uygulama” Genel Müdürlüğü” mülkünde bulunuyordu.

Son yıllarda Bulgaristan vatandaşları ve yabancılar tarafından yoğunlukla ziyaret edilen “Belene” toplama kampında bir anıt kabir parkı oluşturulması yolu açılmış oldu. Bu kampta 1984 -1989 yılları arasında, zorla isim değiştirme zulmüne karşı direnen 518 Bulgaristan Türkü bu adada tutuklu kaldı. Tutukluların isimleri işkence edilerek zorla burada, dünyanın gözünden uzak ölüm kampında değiştirilirken Bulgaristan tarihinin yüz karası dönemlerinden biri yaşandı. “Belene” ölüm kampında Türk savaşçıların gördüğü zulüm Bulgarca ve Türkçe olarak kaleme alınan ve T.C.’de basılan 16 ciltlik araştırma külliyatının   “Belene 1” ve “Belene – 2” kitaplarında anlatıldı. “Belene” kampında tutulan Bulgaristan Türklerinin aileleri zorla Türkiye’ye kovulmuştur. Mahkumlarımız da  serbest bırakılırken kendilerine geri dönmeyeceklerine dair belge imzalatılmış ve sınır dışı edilmişlerdir.

Her yıl Mayıs ayında “Persin” adasında komünizm mağdurlarını anma törenleri düzenlenir. İlk defa olmak üzere 2016 yılında bu törenlere Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de katılmıştır.

Belene Adası” vakfı idarecisi olan Mihail Marinov park ve anıt kabir inşası çalışmalarının hızlandırılacağını, bu adada öldürülenlerin ve zulüm görenlerin isim ve soyadlarının bir mermer levhaya yazılacağını ve ebedileştirileceğini duyurdu.

Din adamı Paolo Kortezi basına yaptığı açıklamada, komünizm ve totalitarizm kurbanları anıtlarının eski sosyalist ülkelerin hepsinde halka açıldığını, Bulgaristan’da çok geri kalındığını söyledi.

27 Ocak 2017’de Halk Meclisi tatil edilmezden önce 2017 yılı bütçesi görüşülürken, Reformcu Blok (RB) milletvekili Nayden Zelenogorski, “Belene” anıt kabri ve parkı için 2017 yılı bütçesinden 2 milyon leva ayrılmasını istemişti, fakat kabul edilmedi.

Son durumda, anıt kabrin ve park düzenlemesinin yerli ve dış ülkelerden başlarla ve gönüllü katılımlarla gerçekleştirileceği açıklandı.

Reklamlar