Meclis Genel Kurulunda görüşmelerinin ardından ilk okumada yapılan oylama sonucunda Beşeri Tbbi Ürünler Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısı 96 oyla kabul edildi. İlaçların ticareti ve ihracatı üzerinde daha sıkı kontrol imkanı tanıyan kanun tasarısı Meclis Başkanlığına Sağlık Bakanı Kiril Ananiev tarafından sunuldu. Meclis daha sonra, birinci ve ikinci okuma arasındaki sürenin en fazla olmak üzere dört hafta olması kararı aldı, çünkü sol parti milletvekillerinin ifadelerine göre tasarı üzerinde ciddi düzeltmeler yapılması gerekiyor.

Beşeri Tbbi Ürünler Kanunu’nda değişikliklere göre Tıbbi Ürünler İcra Ajansı Uzman Kurulu kurulacak. Ülkedeki açığın önüne geçmek için ihracatı kısıtlanabilecek tıbbi ürünlerin listesi hazırlanacaktır.

Düzenlenmemiş ilaç ticaretinin yanı sıra kısıtlama listesine dahil ilaçlarla ticaret yapılması için daha yüksek miktarda ceza uygulanması planlanmaktadır. Perakendeciler için para cezası birinci ihlalde 10 bin ile 20 bin leva arasında değişen miktarda, ikinci bir ihlalde ise 25 bin ile 35 bin leva arasında değişen miktarda olacak. Toptancılar söz konusu olduğunda idari para cezası 10 bin ile 25 bin leva arasında olacak ve ihlalin tekrarlanması durumunda Tıbbi Ürünler İcra Ajansı Başkanı’nın emriyle toptan satış izni iptal edilecek. Kısıtlamaya rağmen ilacın ihracatı için uygulanacak para cezasının 50 bin ile 100 bin leva arasında olması öngörülüyor.

Daha iyi kontrol amacıyla, tıbbi ürünlerin hareketini izlemek için bir bilgi sistemi kurulacaktır. İlaç üretici firmaları ve tüccarları için bazı idari kolaylıklar da olacaktır. Örneğin, üretim veya satış izni alma süresinin 90 günden 60 güne düşürülmesi.
Dün Özel Savcılık Yöneticisi İvan Geşev, savcılığın paralel ilaç ihracatıyla ilgili soruşturmasının devam ettiğini açıkladı. Aralık ayında yedi kişi hakkında yasadışı ilaç ihracatı yapma gerekçesiyle soruşturma başladı.

Geşev, “Henüz yeni suç duyurusunda bulunulmadı, ancak dava ele alındı” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar