Ardino’nun (Eğridere) Bogatino (Çorbacılar) köyünden 78 yaşındaki Bayram Sali, sadece ilkokul eğitimine sahip olmasına rağmen tüm bölgesel gazetelere abone olan bölgede yaşayan tek kişi. bayram-dede-gazete-okumayi-cok-seviyorYaşlı adam Nov Jivot, Arda News, 24 x7 Rodopi ve Kırcaali Haber gazetelerinin yanı sıra ulusal yayınlanan Zaman ve Müslümanlar gazetelerini de alıyor. Bayram dede, “Gazete okumayı çok seviyorum. Yazılan her şeyi dikkatlice okuyorum” sözleriyle bizi karşıladı. Gazete okurken veya televizyon izlerken gözlük kullanmıyor. Yıllık abonelikleri için iki emekli aylığı ödediğine de üzülmüyor.

Her pazartesi, çarşamba ve cuma günleri Bayram dede yokuşlu yoldan yaya yürüyerek yakın mesafedeki Mleçino (Sütkesiği) köyündeki Posta İstasyonu’ndan sevdiği gazetelerini alıyor. Bogatino sakinlerinin abone oldukları diğer gazeteleri de alıyor.

Gazete sevdalısı, “Bu günlerin gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Gazeteleri okuyarak çeşitli konularda bilgilerimi zenginleştirmiş oluyorum. En çok üzüldüğüm şey, sık sık hırsızlık, trafik kazası, ölüm ve katliam haberlerinin olmasıdır. 20 yıl önce bu tür gazete başlıklarına pek rastlanmazdı. O zaman insanlar daha rahat yaşarlardı. Şimdi, durum çok zor, gençlere iş yok” diyor. Ülkenin siyasi hayatıyla da ilgileniyor. Sevdiği bir parti olsa da, “Şimdi hepimiz birlik, beraberlik içinde olup, kendimizin ve partilerin çıkarlarını düşünmeyip, sadece Bulgaristan’ın iyiliğini düşünmeliyiz” diye paylaşıyor.

Bayram dedenin yaşantısı hiç de kolay değil. 1935 yılında Bogatino köyünde tarımla uğraşan fakir bir ailede dünyaya gözlerini açıyor. Küçük yaşta babasını kaybediyor ve annesi tarafından büyütülüyor.

Yoksulluktan dolayı 3.sınıfta eğitimini kesmek zorunda kalıyor. 11 yaşında Haskovo’nun Nova Nadejda köyünde çoban çırağı olarak çalışmaya gidiyor. 1954 yılında yakın Karabaş Mahallesi’nden Rabiye ile evleniyor. İki kız ve iki erkek çocuğu sahibi oluyorlar. Nesillerini 8 torun ve 7 torun çocuğu devam ettiriyor.

En büyük kızı Mümüne uzun yıllardan beri Bursa’da yaşıyor. Ülkedeki kriz sebebiyle diğer kızı Azize de Türkiye’ye, Yalova şehrine göç ediyor. En küçük oğlu Behti artık 10 yıldan fazla Fransa’da çalışıp yaşıyor. Oğlu Bayramali yanında yaşıyor. En büyük sevinci Kırcaali’deki torun çocuğu Mert. O, eski yılı yeni 2013 yılına bağlayan gece yarısını 12 dakika geçe dünyaya geldi ve Yılın Bebeği olmaya aday gösterildi.

Hayatı boyunca Bayram Sali, Nova Zagora, Sliven, Gabrovo şehirlerinde inşaat yapılarında çalışmıştır. Tarım işleriyle de uğraşmıştır. Bugün 260 levalık emekli aylığı alıyor. Bogatino insanları onu iyi biri olarak biliyor. Onun için kimseden kötü söz duyamazsın, köydeki herkes onu sayıyor. Uzun yıllar Cami Derneği Başkanlığı’nı yapmıştır.

Bayram dede, “Kendimi sağlıklı hissediyorum. Hayatım boyunca ne bir sigara kullandım ne de alkol. Sürekli hareket ediyorum ve şu ana kadar hastanede yatmış değilim” diyor. Onun göre hayatta en önemli şey insanın iyi biri olması, kimseye zarar vermemesi ve ailesini sevmesi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar