Veliko Tarnovo eyalet meclisinin oybirliğiyle aldığı kararla, Bursa ile Veliko Tarnovo arasındaki kültürel miras ve karşılıklı iş birliği görüşmeleri hız kazandı.

Bulgaristan Krallığının kurulduğu Veliko Tarnovo eyaleti ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında başlayan kardeşlik görüşmeleri mutlu sonla noktalandı. Dış İşleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Kültür mirası çalışmaları kapsamında, Yeşil Bursam Derneği aracılığıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bulgaristan’ın Veliko Tarnovo kenti arasındaki karşılıklı kardeşlik görüşmeleri tamamlandı. 2014 yılında Bursa’ya gelen Vania Palova’nın başkanlığındaki Veliko Tarnovo kenti heyeti ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasındaki heyetler arası görüşmeler, her iki kentinde belediye meclislerinden geçen kardeşlik anlaşmasıyla pekişti. Daha sonra Bursa’yı ziyaret eden Veliko Tarnovo eyaleti Belediye Başkanı Daniel Panov ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yaptıkları görüşmelerde, Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti Bursa ile Bulgaristan Kırallığının başkenti Veliko Tarnovo arasında kültürel çalışmaları başlattı. İki şehir arasındaki karşılıklı kültürel çalışmalar kapsamında, Veliko Tarnovo’nun Bizans esaretinden kurtulduğu yıl dönümünde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrupa’nın Fahri Hemşerisi olarak kabul edildi.

Bu karar, Bulgaristan Cumhurbaşkanı vekili, eski genelkurmay başkanı ve Avrupa Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Radniu Mençev, Bulgaristan Ulusal Meclisi Başkanı Tsetska Tsaçeva, İç İşleri Bakanı Rumyana Bıçvarova, Gıda ve Tarım Bakanı Desislava Taneva, Turizm Bakanı Nikolina Angelkova ve Kültür Bakanı Yardımcısı Velislava Kristeva’nın da katıldığı ve hazır bulunduğu yerel meclis toplantısında oy birliğiyle alındı. Bursa Büyükşehir Belediyesini temsilen toplantıya katılan Muhsin Özlükurt, yerel parlamentoda yaptığı konuşmasında, Türkler ile Bulgarlar arasında 700 yılı aşkın süredir dostluğun devam ettiğini, son 130 yıldır ara verilen bu dostlukların yeniden başlamasından mutlu olduklarını söyledi.

Veliko Tarnovo Belediye Başkanı Daniel Panov, Bursa ile kendi şehirleri arasında gerek tarihi miras, gerek kültürel miras gerekse tarih birliği içinde, pek çok benzerlik bulunduğuna dikkat çekerek, “Bursa Osmanlı’nın kurulduğu şehir. Büyük bir imparatorluğun başkenti. Bizlerde Bulgar Krallığının başkentiyiz. Kardeşlik kararlarımızla bu iki başkenti birleştirdik. Yıllar sonra tekrar hasret gidermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihimize baktığımızda iki şehir arasında Kaleli Kentler Birliği ve UNESCO Dünya Mirası listesi dahil pek çok ortak noktalarımız ve benzerliklerimiz var” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa ile Veliko Tarnovo arasında iki başkentin kardeş olmasıyla ilgili kararların her iki belediyenin de meclislerinde alındığını ve anlaşmanın Haziran ayı içinde imzalanacağını ifade etti.

Reklamlar