Bulgaristan’a bir günlük ziyarette bulunan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Ramazan ayı hiç şüphesiz içinde bir çok derslerin ve ibretlerin bulunduğu bir zaman dilimidir. Bu ay bizlere barış ve huzurun, ancak başkalarının dertlerini anlamak ve empati yapmak, sonra da onların dertlerine çareler aramaktan geçtiğini öğretir” dedi.basbakan-yard-bulgaristanda-iftara-katildi

İşler, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Zinaida Zlatanova ve Başmüftü Mustafa Aliş Haci ile görüştükten sonra, ziyaretini AA muhabirine değerlendirdi.

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Haci’nin düzenlediği iftar yemeğine katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden İşler, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ile birlikte bir toplantıya katıldığını, ardından Zlatanova ve Haci ile görüştüğünü söyledi. İşler ayrıca Sofya’daki yegane camiyi de ziyaret ettiğini ve ikindi namazını orada kıldığını kaydetti.

Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinin son yıllarda gayet güzel seyrettiğini belirten İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İki ülke arasında yüksek düzeyli işbirliği konseyi var. İlk toplantısı yapılmıştı. İkinci toplantısı haziran ayında yapılacaktı ama bazı planlama, ayarlamalarda sıkıntı çıktığı için maalesef ertelenmek durumunda kaldı. İnşallah en geç yılsonunda bu toplantının Sofya’da yapılmasını arzuluyoruz. İki tarafta da bu irade var. Her alanda ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyük bir gayret ve çaba içerisindeyiz. Ekonomik ilişkilerimiz, siyasi ilişkilerimiz, kültürel ilişkilerimiz ve turizm alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda zaten pek çok anlaşma imzalandı. Bundan sonra yine ihtiyaç olması durumunda yeni anlaşmalar da imzalanacak ve iki ülke arasındaki özellikle de ekonomik ilişkilerin en kısa zamanda mevcudun iki katına çıkarılmasını hedefliyoruz.”

– İftar konuşması

Başbakan Yardımcısı İşler, Bulgaristan’daki temas ve incelemelerini tamamladıktan sonra Başmüftü Mustafa Aliş Haci’nin, Balkan Otelinde düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

İşler iftar yemeğindeki konuşmasında, “Ramazan ayı hiç şüphesiz içinde birçok derslerin ve ibretlerin bulunduğu bir zaman dilimidir. Bu ay bizlere barış ve huzurun ancak başkalarının dertlerini anlamak ve empati yapmak, sonra da onların dertlerine çareler aramaktan geçtiğini öğretir” dedi.

Ramazan ayının başkalarını anlama fırsatı sunduğunu kaydeden İşler, “Türkiye olarak insanlığın huzur ve barış içerisinde yaşaması için çaba sarf ediyoruz. Bu mesuliyet duygusuyla insanlığın dertlerine derman olmak için yardım ve işbirliği ellerimizi, gerek millet gerek devlet olarak uzatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilerine de değinen İşler, “En büyük arzumuz yüzyıllardır barış içinde yaşamış olan Bulgar, Türk ve diğer toplulukların bundan sonra da barış ve karşılıklı anlayış içerisinde yaşamalarıdır. Bugün bulunduğumuz ramazan ayında bir kez daha kardeş ve dost olan bu iki halk arasında iyi ve kötü günlerde güçlü olan bağlarını pekiştiriyoruz” ifadesini kullandı.

İşler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Özellikle ramazanda yoksul ve hasta kişilere verilen destek kat kat artmaktadır. Sadece diğerlerinin durumuna ortak olan kişiler onlara hoşgörü ve şefhatle yaklaşabilir. Ramazan ayı diğerlerini anlamaya imkan sağlar. Türkiye, insanoğlunun barış ve anlayış içinde yaşamasına çaba gösteren bir ülkedir. Bu sorumluluk duygularını taşıyan bir halk ve devlet olarak, insanoğlunun sorunlarına çözüm bulunmasına yardım etmek üzere el uzatıyoruz. Çünkü eğer insanoğlu birbirine iyilik ile yardım ederse aradığımız barış ve karşılıklı anlayışa erişebiliriz. İnsanlar için yapılan iyilik asla boşa gitmez.”

Ramazan ayının, iyiliklerin arttığı, kötülüklerin azaldığı ve yoksul ve güçsüz insanlara el uzatıldığı bir ay olduğunu belirten İşler, bugünlerde İslam dünyasında endişe ve istikrarsızlık dolu bir ramazan ayının yaşandığına vurgu yaptı.

İşler konuşmasında şu ifadelerine yer verdi:
“Suriye ve Irak’ta kan ve gözyaşı, Arakan ve Somali’de açlık, dünyanın çeşitli yerlerinde doğal felaketler, Gazze’de masum siviller, kadın ve çocukların öldürülmesi bizde derin bir üzüntü yaratıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde sancı ve ızdıraplar bizi ciddi olarak düşündürüyor. Bütün dua ve çabalarımız İslam ülkeleri ve tüm dünyada savaşların, baskının ve ölümün durdurulmasına yöneliktir. Dünyanın neresinde olursa olsun her türlü şiddetin durdurulmasına ilişkin dileğimi bir kez daha dile getirerek, Ramazan bayramına mutlulukla ulaşmamızı diliyorum.”

– Bulgaristan Başmüftüsü Haci

İftarda konuşan Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci de, ramazan ayının bereket ve selamet ayı olduğunu anımsatarak, “İftar, Allah-u Teala’ya karşı görevlerini yerine getirdikleri için Müslümanlara mutluluk ve sevinç bağışlandığı zamandır. Bu akşam aynı sofranın etrafında farklı etnik ve dini topluluklarının temsilcileri bulunmaktadır. Bu, tüm insanların bir arada ve birlik içinde yaşamalarına yönelik yaklaşımdır” diye konuştu.
Bulgaristan vatandaşlarının, aralarındaki farklılıkları aşarak birlikte yaşarken devletin maalesef hala dini topluluklara borçlu olduğunu kaydeden Haci, Bulgaristan’daki Müslümanların dini sorunlarını dile getirirken, “Dinin marjinalleştirilmesi, Yüksel İslam Enstitüsü’nün akreditasyon alma problemleri, farklı diyanetlerin eşit durumda olmamaları ve diyanetlerin gayrimenkulleri ile ilgili problemler, devletin dine karşı tutumunu sergileyen örneklerden bazılarıdır” dedi.

İftar yemeği öncesi Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ve Bulgaristan Çalışma Bakanı Hasan Ademov da birer tebrik konuşması yaptılar.

İftar yemeğinin konukları arasında ayrıca TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TİKA Balkan ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkanı Korman İsmailov da yer aldı.

 

AA

Reklamlar