Brüksel’de basın mensuplarına açıklamada bulunan Başbakan Boyko Borisov, Enerji Bakanı Temenujka Petkova’nın istifasını kabul edeceğini açıkladı. Bundan önce Bakan Petkova, Başbakan’a istifa dilekçesini vereceğini duyurdu. Petkova’nın istifasının nedeni, Çek sermayeli CEZ’in Bulgaristan’daki şirketini satın almaya aday şirketlerden İnerkom Grup’u onayladığını açıklamasından sonra Bakan’ın bu şirketin sahibi Ginka Vırbakova ile 20 yıldır tanışık olduğunun anlaşılmasıdır.

Borisov, hükümetin, kendisinin ve Petkova’nın itibarının zedelenmesine hiçbir fırsat vermemek için istifayı kabul edeceğini söyledi. Başbakan, Enerji Bakanı’nı dürüst bir insan olarak niteledi, ancak kendisine de tavsiye ettiği gibi doğru olanın Meclise gidip istifasını sunmak olduğunu belirtti.

Başbakan, “Döndüğümde koalisyon ortaklarıyla görüşeceğim ve göreve kimin atanacağına karar vereceğiz” dedi.

Başbakan, hükümetin özel bir şirketin yaptığı anlaşmaya müdahale edemeyeceğini birkaç kez tekrarladı. Borisov, “Hiçbir şekilde bu anlaşmayı etkilemedik, çünkü zaten de etkileme yolu yok” dedi. Borisov, Çek Cumhuriyeti’nde bir özel şirket anlaşmasına müdahale etme veya rekabet etme imkanı olmadığını belirtti. Perşembe günü CEZ yönetiminin Bulgaristan’daki şirketini İnercom Grubu’na satmayı onayladığı anlaşıldı. Alım satım anlaşmasının Bulgaristan’da enerji piyasasını düzenleyen organlar tarafından onaylanması gerekiyor. Borisov,”Enerji ve Su Düzenleme Komisyonu, Rekabeti Koruma Komisyonu, Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) var. Anlaşma ülkemiz düzeyine taşındığında kurumlar işini bitirecek” diye güvence verdi.

Borisov, şimdiye kadarki başında bulunduğu kabinelerin elektrik dağıtım şirketleri ile iyi ilişkiler içinde olmadıklarını belirtti. Başbakan, “Elektrik dağıtım şirketleri satıldığı zaman, GERB partisi henüz yoktu ve şimdi bize tavsiye ettikleri gibi hisse satın almak isteyenlerin bunu yapmak için zamanı vardı” diye sözlerine ekledi.

Borisov’un açıklamasından önce bugün Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov (Birleşik Vatanseverler Koalisyonu/NFSB) bugün devletin neden CEZ’e benzer kuruluşlarda pay sahibi olmadığını sordu.

Ortaklarımızı biliyoruz, ancak başka seçeneğimiz yok

Başbakan, iktidar koalisyonundaki gerginliklere de değindi. Bu gerginlikler, Birleşik Vatandaşların eşbaşkanları arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklandı. Birleşik Vatanseverler Meclis Grubu Başkanı Volen Siderov, hatta GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov’u eleştirerek, onu eski bir komünist olarak nitelendirdi. Bugün ikisi, Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov’un da katılımıyla yapılan görüşmede gerginliğin giderilmesi için bir araya geldi.

Borisov, “Kolay ortaklar değiller, biz onları yıllardan beri tanıyoruz. Karakterlerini biliyorum, zaman zaman kimisi daha az, kimisi daha fazla öfkeleniyor. Fakat biz denge ve anlayış arıyoruz. Başka seçeneklerimiz yok” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar