BTV’nin Bu SABAH programına konuk olan Başbakan Boyko Borisov, şu anda Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov’un istifasının söz konusu olmadığını söyledi, çünkü kendi deyişiyle “kabine her birimize dayanıyor”.
Engelli çocukların annelerinin protesto eylemleriyle ilgili olarak Başbakan, “Hiç hoş birşey değil, üstelik annelerle oldukça çalışmalarımız oldu ve değişiklikler, kanunlar ve süre konusunda da anlaştık. Meclise girdiler ve yeni bütçede onlar için 150 milyon leva fazla kaynak öngörülüyor, fakat Valeri Simeonov’un ölçüsüz, hakaret içeren ifadeleri onları tekrar sokağa çıkardı. Bu yüzden hem üzülüyorum hem kızıyorum, çünkü gerek Maliye Bakanı, gerekse Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı ile bu konuda gerçekten çok çaba harcadık. Onun adına birkaç kez özür diledim, ama hoş birşey değil” dedi.

Borisov,”Umarım o da “Sözde hasta” ifadesinin yalnış olduğunun farkında varmıştır. Hasta oldukları gözle görülen birşey, zaten bu yüzden yeni bütçede öngördüğümüz bu kadar kaynakla onlara destek vermek istiyoruz” diye ifade etti.

Valeri Simeonov’un kendisinin özür dilemeye zorlayıp zorlamadığı sorusuna Borisov,şöyle cevap verdi: ”Koalisyon Kurulu toplantımız vardı ve ben bile onun adına özür dilediğime göre hepimiz onun bunu yapması gerektiğine karar verdik. Bunun üzerine o gazetecilerin karşısına geçip kamuoyu önünde özür diledi. Sadece ben değil, Koalsiyon Kurulu olarak hepimiz kendisinden bunu rica ettik”.

Borisov, “Bence bunu samimi bir şekilde yaptı, çünkü onun da ailesinde engelli biri var ve bu durumun kendisi için ne kadar zor olduğunu biliyorum ve bu yüzden ona, “Çözmeye çalıştığımız bir soruna el attık ve onlar açısından en iyi kararlar son yıllarda alındı” dedim. Üstlendiğim taahhütler yerine getiriliyor ve ileride de böyle olacak. Tekrar özür diliyorum ve üzgünüm, başka ne diyeyim?” diye soru yöneltti ve engelli çocukların annelerinin protestolarını bitirmeye gücü olmadığını söyledi.
Borisov,”Bu kadar çaba sarfettikten sonra böyle bir sorunla karşı karşıya olduğumuz için üzgünüm” dedi.

Borisov, protestoların devam ettiği bir sırada görevinden istifa edip edemeyeceğine ilişkin soruya,” Ben bunu iki kez yaptım, ama şimdi muhataplarımız başka, akaryakıtların fiyatları 20 stotinka düştü, pazardan bahsediyoruz. Akaryakıt fiyatlarını düşürme konusunda büyük çabalar sarfediyoruz, ancak fiyatlar bize değil, pazara bağlı birşey. Onların fiyatları şu anda düşmekte, ancak bu düşüş protesto gösterilerinden değil, petrol fiyatının düşmesinden kaynaklanıyor” cevabını verdi.

Başbakan, akaryakıt fiyatlarının düşmesiyle birlikte protesto eylemlerinin biteceğine dair umudunu ifade etti.

Borisov, devletin bu kadar çok sosyal ödeme yapıldığı halde özel tüketim vergisini azaltamayacağına dikkat çekerek, Rekabeti Koruma Komisyonu’nun ( KZK) şirketlerin günlük olarak fiyatlarını nasıl belirlediklerini kamuoyunu bilgilendirmelerine izin vermesi gerektiğini söyledi.

Boyko Borisov’un ifadelerine göre şu anda erken seçime gitmek için bir neden yok.

Başbakan,”Akaryakıt fiyatları düştüğüne göre prorestoların bitmesini umarım” dedi.

Borisov, “Yeni bütçenin temel özelliği gelirlerin arttırılmasıdır. Belediyelere 500 milyon levanın üzerinde fazla kaynak vererek, maaşların yüzde 10 artırılması öngörülüyor. Öğretmenlerin maaşlarının artırılması için 380 milyon leva, sağlık alanı için 5 milyarı aşkın leva, engelliler için 150 milyon leva, kültür alanı için 20 milyon leva fazla kaynak ayırdık. Daha çok sayabilirim. Her bir alanda gelirler artmaktadır. Ve ne zaman yoksulluk sorunundan söz edilse-Belene Nükleer Enerji Santrali inşaatına ilişkin sözleşmeyi kim imzaladı ve 3 milyar levanın harcandığı iki reaktör ekipmanları öylece duruyor? İnsanların elektrik sayaçlarını Maritsa Doğu-1 ve Maritsa Doğu-3 elektrik santrallerine hangi parti bağladı? Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP)” diye konuştu. Borisov tekrar şöyle bir soru sordu:” Korporatif Ticaret Bankası’nın (KTB) hangi hükümet döneminde iflas etti ve bu iflas devlete 3, 7 milyar levaya mal oldu?Üç rakamı toplayın ve 7 milyar levaya yakın bir miktar olacak. Bu 7 milyar levayı insanlara dağıtsak kaçar leva düşecek? “. Başbakan, ”Bu iki yıl önceydi. O zaman onlara, “Gelin buyurun, hükümet kurun” dedim. Şimdi seçim için bir neden yok. Bunu bininci kez tekrarlıyorum. Akaryakıt fiyatları düştüğüne göre umarım, protestolar durur. Demokratik değerlere saygı duyuyorum ve protesto bir insanın fikrini ifade etme biçimidir” diye vurguladı.

Başka bir yönetim şeklinin mümkün olup olmadığı sorusu üzerine Başbakan,seçim yapılmadan bunun mümkün olmadığını söyledi.
Borisov,”Devletin parametrelerinden biri iyi seviyede olmasaydı, istifa etmekten bahsedilebilirdi. Her türlü öneriler var, ancak buna gerek olmadığını düşünüyorum” dedi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar