Suni kar ile de olsa Bulgaristan’daki kayak sezonu resmi olarak açıldı. Bunu ilk yapan Bansko beldesi oldu. Orada kayak sporunu severler, efsanevi kayakçıların gösterilerini seyretmek üzere toplandı ve böylece yeni kış sezonu açılmış oldu. Her yıl olduğu gibi resmi açılışta beş kez Dünya Kayak Kupası’nın taşıyıcısı Marc Girardelli ve en iyi Bulgar kayakçı Petır Popangelov hazır bulundu. Resmi açılışın özel konuğu iki kez Olimpiyat Şampiyonu Markus Wasmeier idi.

Petır Popangelov, Marc Girardelli ve Markus Wasmeier.

Bansko, Doğu Avrupa’da en modern kış merkezidir. Son 12 yıl içerisinde Bansko beldesi buralarda en aranan kayak destinasyonu haline geldi. Bu yıl itibariyle Bansko’da yeni bir teleferik var. Bugün Bansko’da kayakçılar farklı zorlukta olan ve toplam uzunluğu yaklaşık 70 kilometre olan güzergahlar arasında seçim yapabiliyor. Eski teleferiğin yenisiyle değiştirilmesi uzun yıllar çevrecilerin mücadelesi yüzünden geciktiriliyordu. Yatırımcılar ile çevreciler arasındaki çatışma sadece Bulgaristan’a has değil. Bulgaristan Turizm Bakanlığı’nın danışmanı olan Marc Girardelli’ye göre dünyanın her yerinde öyle sorunlar var.

Снимка

Marc Gigardelli, konuyla ilgili olarak şunları da açıkladı: “Bulgar hükümeti, altyapının modernizasyonu olmadan başarılı bir turizm olamadığını anladısanırım. Bansko’daki kayak sahası artık gerçektir. Bence Bansko ve bölgedeki insanların sesi duyulmalı, çünkü turizm onların geçinimidir.”

Снимка

Bansko beldesinin popüler olmasına bir sürü Dünya Kayak Kupası yarışmaları da katkı sağladı. Bunlar, Bulgaristan’daki kayak severler ve de dünyadaki milyonlarca televizyon seyircileri için mıknatıs gibi oldu. Kayak sporunun yıldızlarından biri olan Alman Markus Wasmeier, Bansko’da ilk defa bulunmuyor, ama buradaki insanların dağa ve kayak sporuna davranışından şaşırmış olduğunu paylaşıyor. “Burada insanlar doğa içerisinde olmaktan gerçek bir zevk alıyor” diye söylüyor Wasmeier ve devamla şunları belirtiyor: “Ancak eski şehir ve yeni otel karışımı hoşuma gitmiyor. Bansko, eğer öz ruhunu ve eski geleneklerini korursa çok daha kazanacak ve önemli bir beldeye dönüşecek. Amerika veya Batı Avrupa’nın beldelerinin tatsız stilini kopyaladığın zaman elde değil mutlaka kimliksiz bir yere dönüşüyorsun. Hiç kimse eski Doğu Blok’a has panel binalara benzeyen bir otelde kalmak istemez. Bansko, tarihi ve kültürü olduğunu göstermeli, çünkü bu değerlidir ve daha fazla ziyaretçiler çekiyor. Kayak sahasında her şey çok profesyonelce yapılmıştır. Aynı şey şehirde de yapılmalıdır.”

Reklamlar