Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki güçlü bağa halen istenen seviyede olmayan ticaretin geliştirilmesi için çalışmalar hız kazandı. Balkan ülkelerinin büyükelçi, konsolos ve ateşeleri Bursa iş dünyası ile buluştu.

Balkan ülkeleri ile ticaretin artırılması yönünde önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Balkan Rumeli Sanayici ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde dün ‘Balkan Paneli’ düzenlendi.

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Romanya olmak üzere 7 Balkan ülkesinden gelen diplomatik misyon temsilcileri, Bursa iş dünyasına ülkeleriyle ilgili sunum yaptı.

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan, toplantının açılışındaki konuşmasında derneğin 426 Balkan kökenli iş adamından oluştuğunu belirtti. Balkanlar ile olan ticari ilişkilerin artmasının ana amaçları olduğuna işaret eden Tunakan şunları kaydetti: ‘’Bunu sağlamak, Balkanlarla köprü oluşturmak ve ilişkilerin gelişmesini sağlamak için burada yabancı misyonla hep birlikteyiz.

Balkanlardan gelen yabancı misyona teşekkür ediyorum. İnsanlar birbirini ne kadar iyi tanırsa, ülkeler birbirini ne kadar iyi tanırsa muhakkak ki ilişkiler gelişir. Ticari ilişkilerin gelişmesiyle de hem sosyal hem de kültürel ilişkiler kendiliğinden gelişir. Bu amaçla da bu toplantıları tertipliyoruz.

Yarın da (bugün) BALKANTÜRK Evi’mizin açılışı var. O da Bursa’ya kazandırdığımız bir değer. Bu çalışmalarda sizlerin destekleri hepimizin en büyük gücü.”

SIÇRAMA TAHTASI KONUMUNDA

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur da, Türkiye’nin Balkanlarla ilişkilerinin 650 yıllık çok köklü bir maziye dayandığını ifade etti. Balkan ülkeleriyle bugün hala sağlam temeller üzerine kurulmuş dostluklar ve işbirlikleri bulunduğunu vurgulayan Onur, ”2002 yılında bölgeyle 3,6 milyar dolarlık bir işlem hacmimiz varken, 2017 yılında bu 17 milyar dolar seviyesine yükselmiştir” diye konuştu.

Balkan ülkeleriyle yakın, güçlü ve kalıcı bağlar kurmayı hedeflediklerini anlatan Onur şöyle devam etti: ‘’Geçtiğimiz günlerde bu hedef doğrultusunda önemli bir protokole imza attık.

BALKANTÜRKSİAD ve BTSO olarak imzaladığımız protokolle 2017 yılında New York’ta hayata geçirdiğimiz Türk Ticaret Merkezi projemizin bir benzerini Balkan ülkelerinde kurmayı hedefliyoruz.

Kuracağımız Balkan Türk Ticaret Merkezleri’nin ilerleyen süreçte ekonomik ilişkilerimize önemli bir güç katacağına yürekten inanıyoruz.”

BURSA MARKA BİR ŞEHİR

Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zehra Sönmez, Bursa’da Balkanlardan göç eden bir çok vatandaş olduğunu hatırlatarak, hem Balkanlar hem Anadolu topraklarında bu panelleri önemli bir gönül köprüsü ve ticari ilişkilerin adımı olarak gördüklerini söyledi.

Vali vekili Ergun Güngör de, Bursa’nın bir çok sektörde ilk sıralarda yer aldığını vurguladı. Kentin önemli bir üretim merkezi olduğuna dikkati çeken Güngör, ‘’Ayrıca doğası, termal zenginlikleri, tarımsal çeşitliliği, kültür zenginliği, turizm yoğunluğu ve tarihin açık hava müzesi olma gibi özellikleriyle de marka bir şehir” diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ VE KONSOLOSLAR KATILDI

Karadağ Ankara Büyükelçisi Branko Milic, Kosova Büyükelçisi Avni Spahiu, Bosna Hersek İstanbul Konsolosu Rabija Masic, Bulgaristan Bursa Ticari Ataşesi Aleksandar Aleksandrov, Arnavutluk Bursa Fahri Konsolosu Necip Naci Doğru, Hırvatistan Elçi Müsteşarı Hrvoje Cikovic, Romanya Ticaret Ataşesi Corneliu Diaconita programda yer alan isimler oldu.

 

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK, Olay

Reklamlar