Türkiye ve Balkan devletleri, son olarak İstanbul’da düzenlenen 18. Balkan Askeri Sıhhiye Komitesi (BASK) Kongresi kanalıyla olmak üzere, birçok alanda askeri işbirliğini ilerletiyor.

18-balkan-ve-turk-ordularıBASK, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Türkiye tarafından 1995 yılında kurulan ve çeşitli tıp alanlarında uzman askerlerin katılımcı ordulardaki saha tıbbı uygulamalarında bilgi ve deneyimlerini paylaştığı bir platform.
BASK, bir mutabakat anlaşması kapsamında bir araya gelen Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Sırbistan ve Türkiye’den meydana geliyor. Makedonya, Karadağ, Belçika ve ABD ise platformda gözlemci olarak yer alıyor.
Bu yılki toplantının konu başlığı, askeri operasyonlar öncesi, sırası ve sonrasında sağlık hizmetleri ve psikolojik destek sağlamanın en iyi yollarıydı.
Türkiye’den Korgeneral Hasan Küçükakyüz Mayıs ayı sonlarında düzenlenen konferansın açılış konuşmasında, “Sıhhiye hizmetleri savaş ve barış dönemlerinde ordu için her zaman esastır. BASK kongreleri, Balkan ülkelerinin askeri sıhhiye personelleri arasındaki işbirliği ve bilgi alışverişi nedeniyle üye ülkelerin silahlı kuvvetleri mensupları ve dolaylı olarak da halklarının sağlık kalitesini yükseltebilir.” dedi.
Romanya BASK Ulusal Yönetim Kurulu Başkanı Yarbay Bogdan Marinescu SES Türkiye‘ye verdiği demeçte, bu yıl tarafların askeri operasyonlar öncesi, sırası ve sonrasında askeri personele yönelik psikolojik destek alanındaki uzmanlıklarını derinleştirmeye kadar verdiğini söyledi.
Marinescu, “Ordu subaylarının katıldıkları operasyonların öncesi, sırası ve sonrasındaki tıbbi sağlık durumlarına bir standart getirmek için çalışmalıyız. Bu askerleri topluma kişisel durumları eksiksiz bir şekilde döndürmeye tam hazırlıklı olmamız için, bu tür çabaların psikolojik tarafı çok önemlidir.” şeklinde konuştu.
Romen Yarbay, askeri operasyonların başarısı için operasyonlar sırasında yüklenilen stresle başa çıkmaya yönelik pratik stratejilere ve kişilik bütünlüğünü artıracak psikolojik araçlara ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
Bazıları Afganistan ve Irak gibi kriz bölgelerine askeri personel göndermiş olan Balkan ülkeleri, komutaları altındaki askerlerin zihinsel sağlık ve morallerini korumada önemli role sahipler. Bu rol, görev sırasında kişilik ve aile bütünlüğünü korumak amacıyla ülkede kalan asker ailelerine destek verilmesini de kapsıyor.
Romanya ve Bulgaristan’ın, Türk Ordusu ile arasında afetlerde yardım sağlama konulu protokoller bulunuyor. 2011 yılında Türkiye’nin doğudaki Van ilinde meydana gelen deprem felaketinde, Bulgar askerleri insani yardım operasyonlarında Türk meslektaşlarının yardımına koştu.
BASK toplantısında varılan genel sonuçlar uyarınca, katılımcı ülkeler belli çalışma grupları bünyesinde yıl boyunca toplantılar düzenleyecek. Komite toplantılarına Harp Okulu öğrencileri de katılarak, askeri sıhhiye komitesine akademik sunumlarda bulunacak ve denkleriyle iyi ilişkiler kuracak.
Marinescu, “Bilgiyi derinleştirmek ve ağ kurmak amacıyla, genç Harp Okulu öğrencileri arasında her yıl başka bir ülkede iki hafta geçirmelerine olanak sağlayacak bir değişim programı başlatmayı da öngörüyoruz. Bu komitenin sağladığı faydalar çok daha öteye geçmeli ve insanlar arasında erken yaşlardan itibaren temasları da kapsamalıdır.” dedi.
Romen subay, BASK’ın gözetimi altında Balkan ülkelerinin, tıpkı salgın hastalıklara karşı aşı olmak gibi, sürekli değişen tıp alanında birbirlerine rehberlik etmek için belli alanlardaki tıbbi bilgilerini paylaşmak üzere işbirliği yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Marinescu, “Örneğin, biyolojik savunma, plastik cerrahi, yanıklar, doku mühendisliği, kök hücreler ve yeni çıkan salgın hastalıklar gibi alanlarda, ülkeler daha fazla işbirliği yapıp bilgilerini birbirlerine aktararak ülkelerin ilgili diğer durumlardaki hazırlık seviyesini artırabilirler.” dedi.
Bu yılki toplantıda, salgın hastalıklar oturumlarda önemli yer aldı. Katılımcılar, ordudaki salgın hastalıklarla ilgili bilimsel ve pratik bilgilerin paylaşılmasının öneminin altını çizdi.
Sırbistan’dan Albay Profesör Miroslav Pavloviç SES Türkiye‘ye yaptığı açıklamada, BASK’ın tarafların fiili işbirliği ve bilimsel bilgi paylaşımı yapmaları için mükemmel bir fırsat olduğunu söyledi.
NATO üyesi olmayan tek ülke olan Sırbistan, iki yıl süren gözlemci statüsü sonrasında bu komite toplantılarına iki yıldan uzun süredir katılıyor.
Pavloviç, Balkan ülkelerinin havacılık tıbbı gibi özel alanlardaki deneyimlerini genişletmesi ve paylaşmasını tavsiye etti.
Pavloviç, “Bütün ülkeler bu tür bir uzmanlığa sahip değil, bu yüzden de bazı ülkelerin Balkan coğrafyasında bir işbirliği ortamı yaratması gerekiyor.” dedi.
Reklamlar