Güneydoğu Avrupa Emniyet Müdürleri Derneği (SEPCA) Genel Kurul toplantısı, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapıldı.

Sırbistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ ve Makedonya’danemniyet genel müdürlerinin yanı sıra Avrupa Polis Ofisi (EUROPOL) yetkililerinin de katıldığı toplantıda, emniyet alanında bölgesel işbirliği imkanları görüşüldü.

Sırbistan İçişleri Bakanı Neboyşa Stefanoviç, toplantının ardından yaptığı açıklamada, daha modern ve profesyonel bir SEPCA yapılanması ile bölge ve Avrupa’daki güvenlik sorunlarına daha hızlı ve daha etkili bir şekilde cevap verilebileceğini söyledi.

EUROPOL gibi uluslararası nitelikteki kurumlardan özellikle organize suçlarla mücadele konusunda destek beklediklerini belirten Stefanoviç, “Sırbistan kanunlara, hukukun üstünlüğüne ve kamu güvenliğine saygı duyulması konusunda katkılarını esirgemeyecek, bölge ülkeleri ve Avrupa polisinin güvenilir ortağı olacaktır” şeklinde konuştu.

Sırbistan Emniyet Genel Müdürü Miloras Velyoviç de organize suçlara karşı hiçbir ülkenin tek başına mücadele edemeyeceğini belirterek, bu konunun ortak bir sorun olduğunu vurguladı.

Organize suçlarla mücadele konusunda işbirliğinin önemine dikkati çeken Velyoviç, “Fakat bu işbirliği dürüst ve iyi niyetli olmalı. Çünkü, ancak bu şekilde istediğimiz sonuçları elde edebiliriz. Sırbistan’ın hiçbir ülkeyle işbirliği konusunda bir engeli yok” diye konuştu.

Avusturya Emniyet Genel Müdürü Franzl Lang ise Güneydoğu Avrupa bölgesinin güvenliğinin, tüm Avrupa’nın güvenlik sistemi için önem taşıdığını söyledi.

Genel Kurul toplantısının ardından, bölgedeki güvenliği arttırmak ve daha güçlü bir işbirliği amacıyla mutabakat zaptı imzalandı.

Hırvatistan’ın Pula şehrinde 2002 yılında kurulan SEPCA’nın merkezi Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunuyor.

Reklamlar